Image

Ny rapport: Ökad framtidstro bland investerare

RAPPORTER DTZ:s senaste marknadsundersökning, \″Property Investor Confidence Index\″, bjöd i oktober på flera positiva signaler i fastighetsinvesterares syn på den svenska fastighetsmarknaden.
Publicerad den 6 November 2009

För första gången sedan undersökningen startade sommaren 2008, så överstiger andelen investerare som tror på förbättrade finansieringsvillkor, under kommande kvartal, nu andelen som tror på försämrade villkor. Detta ger i alla fall en indikation om att den tidigare så ansträngda situationen på kreditmarknaden, med svårigheterna att båda erhålla nya samt omförhandla gamla krediter, fortsatt att förbättras samt att vi nu tycks ha det värsta bakom oss.

Investerare verkar också vädra morgonluft på andra sätt. Andelen som uppgivit att de tänkt bli \″nettoköpare\″ (det vill säga köpa mer fastigheter än de tänkt sälja) har ökat stadigt under de senaste kvartalen och är detta kvartal, för första gången, till och med större än de som tänkt \″sitta still i båten\″.

Intresset att nettoköpa kan också hänga samman med att marknadsyielderna för både kontors- och butiksfastigheter nu förväntas vara på eller i alla fall nära toppen. Under samtliga tidigare undersökningar så har en majoritet av investerarna trott på fortsatt stigande yielder, men för det fjärde kvartalet så tror merparten nu att direktavkastningskraven kommer vara oförändrade.

I linje med detta verkar marknaden också förvänta sig att den nedgång i fastighetsvärdena som pågått sedan förra året kommer att upphöra under det fjärde kvartalet. En majoritet förväntar sig nu oförändrade (46 procent av de svarande) eller till och med stigande fastighetsvärden (10 procent).

Givet dessa resultat så är det mycket som nu verkar tyda på att aktiviteten på transaktionsmarknaden kan komma att öka under kommande kvartal. Stabila yieldnivåer och fastighetsvärden samt förbättrade finansieringsvillkor är i alla fall samtliga tecken som pekar i den riktningen.

Allt var dock inte odelet positivt i den senaste marknadsundersökningen. Fortfarande förväntas efterfrågan på lokalhyresmarknaden särskilt för kontor att försämras under kommande kvartal. Att ett ökande antal fastighetsinvestare också upplever ökade vakanser samt sjunkande hyror som ett reellt problem framgår också när investerarna får lista de faktorer som förväntas ha störst påverkan på värdet på deras fastighetsportfölj under det kommande kvartal. Dessa båda faktorer har båda ökat i betydelse sedan den förra undersökningen och utpekas nu av en majoritet av de tillfrågade som en viktig värdepåverkande faktor.

DTZ:s \″Property Investor Confidence Index\″ är en marknadsundersökning som företaget varje kvartal skickar ut till 240 svenska och utländska aktörer verksamma på den svenska fastighetsmarknaden.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige