Image

Ny fas på den svenska fastighetsmarknaden

Sverige Trots att alternativa tillgångar, som aktier och obligationer, har haft en stark utveckling under senare år kommer fastighetsmarknaden att fortsätta leverera stark avkastning. Högre tillväxt, lägre vakansrisk och investerarnas ökande riskvilja samt bättre tillgång till finansiering gör fastigheter utanför bästa läge till vinnare, enligt vårens utgåva av Newsec Property Outlook som nu publicerats.
Publicerad den 6 Mars 2014
Arvid Lindqvist. Bild: Newsec
Arvid Lindqvist.

- När optimismen är som störst på marknaden är det avgörande att hålla huvudet kallt och bygga sina beslut på marknadskunskap och noggrann analys. Det som utmärker en lyckad investerare är trots allt förmågan att välja rätt segment och fastighet i varje fas av konjunkturcykeln, säger Newsecs chefekonom Arvid Lindqvist.

Det är fortfarande svenska fastighetsbolag, fonder och institutioner som investerar, men typen av objekt har förändats. Från att har varit i princip helt fokuserade på kontors- och bostadsfastigheter i bästa läge i landet tre största städer, har nu aktiviteten skiftat till fastighetssegment utanför bästa läge. Marknadsskiftet 2013 gjorde att direktavkastningskraven började pressas nedåt för närförorts- och ytterstadskontor i storstäderna, en trend som förväntas spridas till tillväxtstäder ute i landet under 2014.

Från och med i år kommer totalavkastningen för bästa läge och innerstadslägen drivas av god hyrestillväxt, medan avkastningen i mer sekundära lägen framförallt drivs av sjunkande direktavkastningskrav. Sammantaget gör det att skillnaderna i totalavkastning mellan segmenten fortsätter att minska och går mot historiskt låga nivåer.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige