Image

Ny branschorganisation arbetar grönt

MILJÖ Nu har Sweden Green Building Council grundats – det handlar om ett nytt starkt branschinitiativ som ska göra byggnader mer miljövänliga. Whites vice vd Monica von Schmalensee har utsetts till organisationens ordförande.
Publicerad den 17 Juni 2009

Målet med Sweden Green Building Council (SGBC) är att gemensamt utveckla miljö- och hållbarhetsarbetet i bygg- och fastighetsbranschen.
Tolv företag och organisationer står bakom bildandet av SGBC, med målet att påverka beslutsfattare, sprida kunskap och arbeta fram verktyg för att nå konkreta resultat som förbättrar byggnaders miljöpåverkan. I dag står driften av byggnader för 30-40 procent av energiförbrukningen i världen, vilket innebär att det finns en stor potential för effektivisering.

Grundare av SGBC är Vasakronan, Akademiska hus, Skanska, NCC, IVL, White, SEB, Stockholm Stad, Malmö Stad, Sweco, DTZ samt Fastighetsägarna. Till ordförande för SGBC har utsetts Monica von Schmalensee, vice vd på White Arkitekter.

- Vi har en mängd olika bra miljöinitiativ i Sverige. Det här forumet har ambitionen att ta till vara på den kunskapen samt samla alla dessa initiativ under ett paraply. Allt fler kunder vill till exempel kunna jämföra olika lokalers miljöklass på ett objektivt sätt. Att ta fram en internationellt gångbar standard för miljöklassning blir därför en av de första konkreta aktiviteterna för SGBC. Utgår vi från kundernas efterfrågan i vårt arbete och gör miljöarbetet transparent, då blir det också konkreta resultat, säger Monica von Schmalensee.

Hon kommer att leda den nya organisationen som nu ansöker om medlemskap i världsorganisationen World Green Building Council. En uppgift blir att rekrytera en vd för SGBC och bygga upp en organisation. Därefter blir det aktuellt att bredda organisationen och värva medlemmar från bygg- och fastighetssektorerna och kringliggande verksamheter; fastighets- och byggföretag, byggmaterialföretag, arkitekter, tekniska konsulter, investerare, banker, försäkringsbolag, forskning och utbildning, myndigheter och media.

– Med ett svenskt Green Building Council får vi nu möjligheten att samla aktörer som verkligen vill göra byggnader mer miljövänliga, bostäder såväl som kommersiella lokaler. På så sätt blir vi en starkare part i samtal med politiker, myndigheter och andra beslutsfattare. En unik plattform som också lyfter fram Sverige som föregångsland i miljöfrågor i ett internationellt sammanhang, säger Monica von Schmalensee.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige