Image
Nyhamnen, vision från luften.
Nyhamnen, vision från luften. Bild: MandaWorks/Norconsult

Norconsult vattensäkrar ny stadsdel i Malmö

Bygg/Arkitektur Malmö växer och planerar att omvandla Nyhamnen i centrala Malmö till en ny stadsdel. Norconsult har nu vunnit uppdraget att arbeta fram en höjdsättning samt en fungerande skyfallshantering.
Publicerad den 30 Oktober 2023

Den nya stadsdelen planeras för bostäder, arbetsplatser, grund- och förskolor tillsammans med torg och grönområden. En strukturskiss för Nyhamnen håller på att tas fram inom Malmö stad, vilken kommer ligga till grund för Norconsults uppdrag.

Resultatet av Norconsults arbete kommer säkerställa att hela området får en fungerande dagvatten- och skyfallshantering och kommer arbetas in i kommande detaljplaner. Uppdraget innebär både kartläggning av vilka rinnstråk som finns i dag och framtagning av principlösningar för den framväxande stadsdelen.

Nyhamnen ligger vid havet och har en direkt anslutning till centrala Malmö och centralstationen. Höjdsättningen behöver balansera både mot havsnivåer och mot all omgivande mark. Dessutom ska höjdsättningen anpassas mot framtida höjda havsnivåer på grund av klimatförändringar.

– Vårt ramavtal med Malmö stad ger oss möjlighet att få vara med och klimatsäkra Malmö, både i befintlig miljö och här i Nyhamnen, säger Johan Södergren uppdragsledare på Norconsult.

Utöver uppdraget kring höjdsättning och skyfallshantering har Norconsult fått i uppdrag att kartlägga befintliga föroreningshalter i dagvattnet i området.

Utbyggnaden av Nyhamnen kommer att ske etappvis under flera decennier. Den sista etappen beräknas pågå under åren 2040-2050.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige