Image

NCC säljer med vinst på 480 miljoner kronor

AFFÄRER NCC har sålt sin andel i det polska bolaget Autostrada Wielkopolska, AWSA, som har en koncession att bygga, äga och driva motorvägen A2 mellan Nowy Tomysl och Konin i Polen. Affären ger NCC ett resultat före skatt om cirka 480 miljoner kronor och påverkar såväl resultatet och kassaflödet det fjärde kvartalet 2008.
Publicerad den 10 December 2008

NCC har sedan 2000 varit involverad i den första privatfinansierade utbyggnaden av en del av den polska motorvägen A2 som i en framtid är tänkt att knyta ihop Berlin och Moskva. Under åren 2000-2004 var NCC med och byggde den första etappen i konsortium tillsammans med det österrikiska byggbolaget Strabag.

AWSA innehar en koncession som löper t.o.m. år 2037 avseende byggnation, ägande och drift av nämnda del av A2. Efter koncessionstidens utgång övergår motorvägen till polska staten.

Som en följd av försäljningen kommer NCC inte att delta i vidare utbyggnader av motorvägen.

- Anledningen till att vi säljer vår andel i AWSA är att vi har fokuserat koncernens verksamhet och framtida investeringar till den nordiska marknaden, säger Olle Ehrlén, koncernchef i NCC AB.

Köpare är Meridiam Infrastructure A2 Sarl, ett dotterbolag till Meridiam Infrastructure Fund (SCA) SICAR, med säte i Luxemburg. Fonden etablerades 2006 för att investera i privatfinansierade infrastrukturprojekt i företrädesvis Europa. Vid sidan av motorvägen A2, har Meridiam varit aktiv inom ringleden runt Wien, Limerick-tunneln på Irland och ett antal hälsovårdsprojekt i Storbritannien.

Kassaflödet 2008 motsvarar resultatet före skatt. Under 2009 kommer NCC att betala skatt på resultatet från försäljningen.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mariette Hilmersson: "Willhem ska fortsätta spela som ett lag"

Bolag Willhem ska samlas, hitta riktningen framåt och utveckla affärsidén. Det säger vd Mariette Hilmersson till Fastighetssverige efter att de nu inrättat en ny position i ledningsgruppen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige