Image

NCC bygger vårdbyggnad med enkelrum

BYGG NCC bygger en ny vårdbyggnad med enkelrum för Centrallasarettet i Västerås. Byggnaden blir unik i och med att enkelrum är standard för patienterna. Totalt blir det 192 rum egen toalett och dusch.
Publicerad den 22 Oktober 2008

Medicinsk vård och ortopedi har bedrivits i en vårdbyggnad från 60-talet men nu flyttas vården till det nya sju våningar höga huset. I stället för stora salar med plats för flera patienter får huset 192 enpatientrum.

- Att bygga enpatientrum som standard är nytt i Sverige och finns bara på ett fåtal offentliga sjukhus ännu. Varje rum har eget toalett och dusch, vilket minskar risken för smitta mellan patienter. Eget rum ger också en bra miljö för återhämtning. Detta kan korta vårdtiderna, säger Kjell Jäder, projektchef på Landstinget i Västmanland.

Varje rum utrustas med patientterminal, till vilken larm, telefon, tv, radio och internet kan kopplas och placeras tillgänglig för patienterna. Övrig standard är jämförbar med hotellrum. Patientrummen placeras på våning två till sju. Första våningen får en avdelning för akutvård och en för sjukgymnastik.

- Där det nya huset byggs låg tidigare en byggnad med bassäng. Nu bygger vi, i anslutning till den nya vårdbyggnaden, ett nytt hus med två terapibassänger, säger Bo Karlsson, affärschef på NCC.

Balkonger, de rostfria bassängerna liksom fönster- och dörrpartier från den rivna bassängbyggnaden kommer att återanvändas. Ett av NCCs miljömål är just att bidra till återvinning. Arbetet beräknas vara klart hösten 2010 och sysselsätter som mest 60 personer.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

NCC-vd:n: "Vi är inte immuna"

Bolag Det är samma marknad som förra året. Det säger NCC:s vd Tomas Carlsson när han kommenterar marknadsutsikterna. Även om vissa områden i bolaget har det något tuffare så påverkas kassaflödet positivt av att de inte har investerat i fastighetsutveckling under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige