Image

NCC bygger på Kungliga Operan

BYGG NCC bygger om i det 110 år gamla operahuset i Stockholm. Operakören får en helt ny korsal på åttonde våningen som blir tre gånger större än den tidigare och byggs för att få bästa möjliga akustik. I uppdraget ingår även att bygga pausrum och kontor. Uppdragsgivare är Statens fastighetsverk och orden är värd cirka 20 miljoner kronor.
Publicerad den 17 November 2008

Det gamla snickeriet, på närmare 700 kvadratmeter, får kontorsrum och en ny korsal på 1 200 kubikmeter. Dagens korsal på 450 kubikmeter är för liten och uppfyller inte längre kraven på en god arbetsmiljö. Kraven för den nya korsalen är högt ställda vad gäller akustik och material så som ljudväggar och panel.

- NCC:s arbetsteam som bygger korsalen har tidigare erfarenhet av att konstruera rum för akustik. Vi har bland annat byggt de nya teatersalarna i Teaterhögskolan på Gärdet i Stockholm, säger Irene Knutar, entreprenadchef på NCC.

Ovanpå våning åtta byggs en ny halvplansvåning på drygt 250 kvadratmeter för kontor och pausrum. För att tillgodose husets kulturhistoriska värden och skapa bästa möjliga akustik i korsalen samarbetar NCC med antikvarier och akustiker.

På vinden uppförs ett ventilationsrum på 85 kvadratmeter för de nya lokalerna. Operan har höga krav på ventilation till sina drygt 1000 rum. Kraven är också mycket varierande eftersom balettdansare och operasångare samt musikinstrument har olika behov av fukt och värme.

Byggnadsmaterial kommer huvudsakligen att forslas på plats via en lyftkran från Strömgatan. Arbetet sysselsätter runt 15 NCC-anställda. Ombyggnaden beräknas vara klar under maj 2009.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige