Image

NCC bygger med trästomme

BYGG NCC har inlett byggnationen av två hyreshus med 28 lägenheter i Östervåla, nordväst om Uppsala. Husen byggs med trästommar, och NCC Construction Sverige bygger på uppdrag av det kommunala bostadsbolaget Hebygårdar.
Publicerad den 23 November 2009

Ordern är värd 39 miljoner kronor.

Torghörnet i Östervåla får två hus i fyra våningar med hiss och 28 lägenheter. Behovet av nya bostäder på orten är stort och de nya bostäderna ska även gynna inflyttningen till Östervåla.

- Att bygga flerbostadshus i trä är än så länge ovanligt i Sverige. Men NCC har byggt några av de högsta trähusen i Europa i Växjö med åtta våningar, och även flera i Sundsvall. Husen i Östervåla blir vårt första uppdrag i Uppsala län och i Mälardalen, säger affärschef Lars-Erik Einerman på NCC Construction, region Stockholm/Mälardalen.

Fördelarna med trästomme är att massivt trä ger bra ljudkomfort, är hållbart, miljöanpassat, en naturlig råvara, återanvändbart och en av landets största tillgångar. Mycket arbete kan göras på fabrik och byggtiden blir kort, vilket håller kostnaden nere för alla inblandade.

Fasaderna i Östervåla får skivmaterial i olika färger och storlekar för att variera utseendet. Balkongplattor och partier runt entréer är i trä. Lägenheterna är i första hand tvåor och treor på 53-69 kvadratmeter, samt några ettor och fyror.

- Vi bygger nu de första trähusen inom de ramavtal som NCC tecknat med oss via SABO/HBV och som kallas "Alla tiders boende". Det är ett koncept som bland annat riktar in sig på trähus, säger Ove Hedberg, vd på Hebygårdar.

Bostäderna beräknas klara för inflyttning i juli respektive oktober 2010. Arbetet sysselsätter cirka 25 personer, varav 15 NCC-anställda.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige