Image

Mer differentierade hyreshöjningar

Sverige Nya ägardirektiv till bostadsbolagen är på gång i många kommuner och hyreshöjningarna tenderar att bli mer differentierade. Det framgår av en ny rapport om allmännyttans utveckling och roll, som Boverket gjort på regeringens uppdrag.
Publicerad den 29 December 2011

Boverkets rapport \"De allmännyttiga bostadsföretagens utveckling och roll på bostadsmarknaden\" handlar om försäljningar av allmännyttans lägenheter, de allmännyttiga bostadsföretagens nya roll och förändringarna i hyreslagen.

Några av slutsatserna:

# År 2010 såldes 15 000 av allmännyttans lägenheter i totalt 80 kommuner. Antalet sålda lägenheter ligger på ungefär samma nivå som året innan, men klart lägre än år 2008. Två tredjedelar av de sålda lägenheterna såldes till bostadsrättsföreningar, resten främst till privata fastighetsägare.

Hur omfattande försäljningen varit varierar stort mellan Storstockholm och resten av landet. Hälften av de lägenheter som såldes under året ligger i Stockholm stad och hela 70 procent i Storstockholm. Motsvarande siffra för Storgöteborg och Stormalmö är en procent. De bostäder som säljs i Storstockholm blir oftast bostadsrätter, medan det i resten av landet är vanligare att de säljs till privata fastighetsägare.

# År 2010 antog 62 kommuner nya ägardirektiv. I början av år 2011 hade ytterligare några enstaka kommuner antagit nya ägardirektiv. Boverket räknar med att fler kommuner kommer att anta nya ägardirektiv och avser att följa utvecklingen i sin bostadsmarknadsenkät.

Boverket konstaterar att avkastningskraven formuleras på olika sätt i olika ägardirektiv och räknar med att framöver kunna beskriva hur dessa hanteras över hela riket. Utöver avkastningskrav berörs inte det materiella innehållet i ägardirektiven.

# De hyror som, enligt SCB, framförhandlats för år 2011 innebär inget större avsteg från vad tidigare års hyresförhandlingar resulterat i. Endast några enstaka ärenden där den nya skyddsregeln åberopats har inkommit till hyresnämnderna.

Boverkets bedömning är att det inför år 2012 ser annorlunda ut, framför allt pekar man på att yrkanden om differentierad hyreshöjning blivit allt vanligare. Denna kopplas av någon anledning endast till den nya lagstiftningen och inte till trepartsamarbetet för en systematisk hyressättning. Boverket kommer i framtiden att kartlägga hyreshöjningarna och undersöka om de tvingar människor att söka hjälp i större utsträckning än tidigare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige