Image

Klövern räntesäkrar skuldportföljen

BOLAG Det historiskt låga ränteläget för långa räntor gör att Klövern valt att räntesäkra skuldportföljen genom att ingå nya ränteswapavtal omfattande 2,8 miljarder kronor. I och med de nya avtalen har mer än 50 procent av Klöverns portfölj bunden basränta.
Publicerad den 18 Februari 2009

Ränteswapparna innebär att rörliga lån med motsvarande volym kommer att redovisas som räntebundna. I och med de nya avtalen uppgår Klöverns bundna lån till fyra miljarder kronor, varav 200 miljoner kronor förfaller 2009, 1,4 miljarder kronor 2015, 1,4 miljarder kronor 2016 och en miljard kronor 2017.

Förutom ränteswapparna har Klövern derivat i form av räntetak motsvarande en volym om 3 829 miljoner kronor. Skuldportföljen uppgick till 7 645 miljoner kronor den sista december 2008.

- De nya avtalen minskar ränterisken i skuldportföljen genom bindning av basräntorna till en historiskt låg räntenivå. Det är värt att avstå lite av resultatet idag för att kunna vara säker på att räkna hem affärer imorgon, säger Gustaf Hermelin.

Avtalen innebär att Klöverns räntekostnader i dagsläget ökar med cirka 50 miljoner kronor till cirka 270 miljoner kronor på årsbasis. Vid en konjunkturuppgång är det sannolikt att de korta marknadsräntorna stiger, varvid en positiv resultateffekt kan uppnås. Under 2008 uppgick räntekostnaderna till cirka 350 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så tickar Arnhult-bolagets portfölj nedåt

Transaktioner M2 Asset Management, genom fastighetsverksamheten M2 Gruppen, fortsätter tunna ut portföljen. Denna gång blir det på den sista småländska marknaden som de har kvar i portföljen. Fastighetssverige har kartlagt hur bolaget portfölj krympt det senaste året.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige