– Det är positivt att gränsvärden införs men att de måste vara mer ambitiösa än de som Boverket föreslagit för att driva förändring och den omställning som krävs, säger Åsa Thrysin, expert på hållbart byggande på IVL Svenska Miljöinstitutet.
IVL:s bedömning är att den teknik och kunskap som krävs för att klara av mer ambitiösa gränsvärden redan finns och att hårdare krav efterfrågas av många aktörer i branschen.
– Bygg- och fastighetssektor är helt enkelt redo att ta sig an utmaningen och de klimatförbättrade produktalternativen som många tillverkare nu erbjuder behöver marknadsefterfrågan. Detta speglas även i färdplanen för bygg- och anläggningssektorn där mål om halvering av sektorns klimatpåverkan är satt till år 2030 och nettonollutsläpp 2045, säger Martin Erlandsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
IVL anser att gränsvärden måste införas snarast då Sverige samt bygg- och fastighetsbranschen redan ligger efter i klimatomställningen.
I remissvaret lyfter IVL också att klimatdeklarationen borde inkludera fler byggprojekt än endast nyproduktion, till exempel renoverings- och ombyggnationsprojekt. Cirka 30 procent av de totala utsläppen av växthusgaser från bygg- och fastighetssektorn kommer från renovering, om- och tillbyggnad i dagsläget.
Presenteras av Aros Kapital
Bygg/Arkitektur Som Fastighetssverige tidigare berättat kommer Oskar Norelius att ta över som ny chef för White Arkitekters Stockholmskontor. Han efterträder Martin Ehn Hillberg som har varit kontorschef på White i Stockholm sedan 2021. Fastighetssverige fick en pratstund med den tillträdande kontorschefen som inte räds förändringar: – Vi kan göra väldigt mycket annorlunda.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.