Image

Idel plus från Vasakronan

RAPPORTER Vasakronan presenterar en positiv rapport för årets tre första månader. Bland annat ökade resultatet efter skatt till 1 299 miljoner kronor, från minus 289 miljoner kronor motsvarande period förra året.
Publicerad den 12 Maj 2010

Hyresintäkterna ökade till 1 489 miljoner kronor (1 463).

Uthyrningsgraden ökade till 92,6 procent (91,9).

Driftnettot minskade till 924 miljoner kronor (954).

Räntenettot förbättrades till -304 miljoner kronor (-364).

Resultat före värdeförändringar och skatt förbättrades och uppgick till 602 miljoner kronor (550), en ökning med nio procent.

Marknadsvärdet på fastigheterna uppgick till 73 442 miljoner kronor (74 244).

Värdeförändringen uppgick till 1 157 miljoner kronor, motsvarande en ökning med 1,6 procent. Värdeökningen förklaras främst av lägre direktavkastningskrav.

Resultat efter skatt ökade genom värdeförändringen till 1 299 miljoner kronor (-289).

Under årets första kvartal ökade såväl hyresintäkter som uthyrningsgrad. Totalt genomfördes nyuthyrningar motsvarande en årshyra om 86 miljoner kronor, eller cirka 33 000 kvadratmeter. Den största uthyrningen på 2 500 kvadratmeter var till Baker & McKenzie i kvarteret Pennfäktaren på Vasagatan i Stockholm. Andra stora nyuthyrningar var till Husqvarna och Tieto Sweden i Stockholm och Ingrid Segerstedts Gymnasium i Göteborg. Hela försämringen av driftnettot förklaras av ökade fastighetskostnader som en konsekvens av den kalla och snörika vintern.

Den stabilisering av fastighetsmarknaden som ägde rum under slutat av 2009 har fortsatt under det första kvartalet 2010 vilket lett till ökad aktivitet på transaktionsmarknaden.

- För attraktiva fastigheter i centrala Stockholm och Göteborg är det vår bedömning att avkastningskraven har sjunkit vilket har medfört en ökning av marknadsvärdena med totalt 1,6 procent under perioden, säger Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan.

- Att vi ser en positiv värdeförändring är ett trendbrott och det är med tillförsikt jag ser på utvecklingen för fastighetsvärdena under 2010, avslutar Fredrik Wirdenius.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige