Image

Hyreskartan 2018: Här ökar hyrorna mest

Bostäder Hyresgästföreningen har sammanställt var hyrorna har ökat mest det senaste året och var landets högsta och lägsta hyror finns.
Publicerad den 23 Oktober 2018
Love Börjeson. Bild: Hyresgästföreningen
Love Börjeson.

Topp 5 högsta hyreshöjningar 2017-2018
Kommun/stadsdel, Ökning av hyra
1. Nykvarn, 17,20%
2. Haninge, 13,40%
3. Östermalm (Stockholm), 13,10%
4. Svenljunga, 7,89%
5. Lidingö, 7,37%

– I debatten påstås det ofta att hyresnivåerna inte skiljer sig mellan inner- och ytterområden i Stockholm. Ibland påstås till och med att hyrorna i innerstaden är betydligt lägre än i övriga bostadsområden. Men Hyreskartan visar att det inte stämmer, säger Love Börjeson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen, och exemplifierar med Stockholm:
Exempelvis är månadshyran per kvadratmeter 132 kronor på Kungsholmen och 80 kronor i Spånga-Tensta. För en lägenhet på 60 kvadratmeter innebär det en skillnad 3 120 kronor per månad.

Topp 5 högst hyror 2018 (per kvadratmeter)
1. Täby, 118 kr
2. Vaxholm, 111 kr
3. Haninge, 110 kr
4. Nykvarn, 109 kr
5. Nacka, 109 kr

Topp 5 lägst hyror 2018 (per kvadratmeter)
1. Fagersta, 63 kr
2. Bjurholm, 63 kr
3. Norsjö, 64 kr
4. Tibro, 65 kr
5. Storuman, 65 kr

Hyrorna är i allmänhet högre i kommuner som är kustnära jämfört med grannkommunerna, exempelvis Karlskrona och Tanum. Samma sak gäller för kommuner med stora högskolor eller universitet, som Linköping och Umeå. Landets högsta hyror finns i Täby kommun där medianhyran är 118 kronor per kvadratmeter och månad.

– Just nu pågår hyresförhandlingarna för 2019 och Hyresgästföreningen arbetar med att effektivisera förhandlingarna och fortsätta arbetet med att digitalisera och tillgängliggöra förhandlingsresultaten lokalt och på riksnivå. Hyreskartan är ett sätt att ta förenkla och visualisera, säger Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen.

Hyreskartan lanserades av Hyresgästföreningen under förra året, och nu presenteras de uppdaterade siffrorna. Hyresdatan är hämtad från Statistiska centralbyråns årliga hyresundersökning. Kartan visar hur hyrorna har ökat mellan 2017 och 2018 i respektive kommun.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige