Sedan HUI:s senaste prognos i juni har omvärldsbilden förändrats betydligt. De amerikanska och europeiska ekonomierna har båda gått in i en svagare fas. Avmattningen av svensk BNP-tillväxt under årets första hälft bekräftar också att även Sverige befinner sig i en lågkonjunktur.
Försvagningen drivs främst av en dämpad konjunktur på viktiga exportmarknader, samt en kraftig dämpning av investeringarna. Framförallt näringslivets investeringar utvecklades svagt i jämförelse med de senaste årens utveckling.
Den försvagade svenska ekonomin återspeglas i de svenska hushållens framtidstro, som är dystrare än på många år. Bedömningen är att denna pessimism hos hushållen kommer att medföra en höst i sparandets tecken.
HUI genomför av denna anledning relativt kraftiga revideringar av prognoserna för detaljhandeln, framför allt för sällanköpsvaruhandeln som är den del av handeln som drabbas hårdast under dåliga tider. För detaljhandeln som helhet revideras den prognostiserade tillväxttakten ned till 4,0 procent (tidigare 5,0 procent).
Prognosläget är emellertid svårare än på länge. Å ena sidan finns faktorer som traditionellt sett skulle peka på en ljus framtid räntesänkningar, lägre inflation och i den nyligen presenterade budgeten generösa skattesänkningar å andra sidan kan dessa faktorer snabbt spelas ut av ökade varsel och arbetslöshet samt sjunkande bostadspriser.
De sistnämnda faktorerna kan sannolikt komma att fördjupa hushållens pessimism som hittills främst har styrts av de högre utgifter hushållen möter i form av stigande ränta och priser. Detta är också anledningen till nedrevideringen av prognosen. Förhoppningen är emellertid att de positiva faktorerna gör att avmattningen blir relativt kortvarig.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.