Image
Karlstad har Sveriges bästa kollektivtrafik – om invånarna själva får bedöma.
Karlstad har Sveriges bästa kollektivtrafik – om invånarna själva får bedöma. Bild: Karlstad.se

Här är städerna med bäst och sämst kollektivtrafik

Sverige Kollektivtrafik är en oerhört viktig del av skapandet av en hållbar och tillgänglig stad. Men hur väl fungerar kollektivtrafiken i Sveriges största städer? De städer som har bäst fungerande kollektivtrafik, enligt invånarna själva, är Karlstad, följt av Linköping och Malmö. Det visar Projektengagemangs senaste rapport Samhällsbarometern.
Publicerad den 22 Juli 2019

I teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs, PE, rapport Samhällsbarometern har invånarna i landets 20 största städer fått betygsätta deras stad inom olika områden så som trafik, samhälle, boende och näringsliv. Det visar sig att Sveriges städer har en väl fungerande infrastruktur för trafiken – framför allt när det kommer till hållbara alternativ. Hela 71 procent av svenskarna tycker att det är lätt att ta sig fram med cykel och till fots och mer än varannan svensk är nöjd med kollektivtrafiken.

Städen där kollektivtrafiken fungerar allra bäst är Karlstad. Hela 81 procent av Karlstadborna upplever att kollektivtrafiken fungerar bra. Tätt efter följer Linköping och Malmö där motsvarande siffra är 79 respektive 78 procent. I Sundsvall är det däremot inte mer än 46 procent av invånarna som är nöjda med den kollektiva trafiken, vilket är den lägsta siffran i landet.

– I utvecklingen av våra städer är det viktigt att optimera kollektivtrafiken och underlätta för människor att förflytta sig fritt. Det är också viktigt att se till att det är lätt att använda andra färdmedel än bil. Svenskarnas upplevelser visar att det finns mycket kvar att göra och att det finns en stor potential att nyttja innovativ och digital teknik för att ytterligare effektivisera och förbättra kollektivtrafiken i våra städer, säger Nicke Rydgren, affärschef på PE.

När svenska folket får lista vad de tycker är viktigast inom trafik är det hållbara alternativ som hamnar i topp. Hela 75 procent av svenskarna anser att en väl fungerande kollektivtrafik är den viktigaste prioriteringen. Det näst viktigaste är framkomligheten med cykel och till fots, vilket drygt varannan svensk svarar. Först på tredje plats hamnar trafikflödet med bil, det uppger 42 procent.

När det gäller framkomligheten med bil upplever var tredje svensk att trafikflödet för bilar fungerar bra. I Göteborg råder det dock betydligt mer missnöjde när det kommer till biltrafiken. Endast fem procent av göteborgarna instämmer i påståendet att trafikflödet med bil fungerar bra. I Gävle, som är staden där det tycks vara smidigast att köra bil i, är motsvarande siffra 38 procent.

Topplista: Städerna där kollektivtrafiken fungerar bäst respektive sämst, enligt invånarna själva
Bäst
1. Karlstad
2. Linköping
3. Malmö
4. Norrköping
5. Lund

Sämst
1. Sundsvall
2. Jönköping
3. Södertälje
4. Göteborg
5. Örebro

Om undersökningen:
Samhällsbarometern 2019 är framtagen av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang, i dagligt tal PE. I årets upplaga har cirka 3 300 svenskar fått svara på 35 påståenden som beskriver en smart stad inom områdena samhälle, boende, näringsliv och trafik. Undersökningen är statistiskt säkerställd på riksnivå och representativ för Sveriges 20 största städer.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige