Image

Grön el blir standard för NCC i Sverige

MILJÖ NCC Sverige har beslutat att enbart använda grön el i hela verksamheten, så väl på kontoren som i NCC:s bostäder och byggproduktion. Grön el införs i samtliga fyra bolag i Sverige. Störst klimatpåverkan från energianvändning sker när en byggnad används därför vill NCC att både konstruktion och drift blir så energieffektiv och miljöanpassad som möjligt. Övergången startar 1 juli.
Publicerad den 26 Juni 2009

NCC omvandlar sitt elavtal med Vattenfall till att enbart omfatta grön el, främst miljömärkt el utifrån Naturskyddsföreningens \″Bra miljöval\″ men även miljödeklarerad el EPD Vatten, Environmental Product Declaration. Elen tas från förnyelsebara energikällor som vatten, sol, vind, våg och biobränsle, vilka inte tillför någon ny koldioxid till atmosfären när de utvinns.

Avtalet omfattar all elanvändning för drift av NCC:s kontor och byggarbetsplatser i Sverige där NCC själva ansvarar för abonnemang och kostnader.

– Den byggda miljön i Sverige utgör 40 procent av landets totala energianvändning. Vi anser därför att det ligger ett tungt ansvar på byggsektorns att göra vad man kan för att minska energiförbrukningen och därmed klimatpåverkan, säger Göran Gerth, miljöchef på NCC Construction Sverige.

Ett hus största miljöpåverkan är energianvändningen under de 50-100 år som det används. Fördelat under en livscykelperiod går cirka 84 procent av energin åt till att driva huset, 15 procent används i byggskedet och en procent går åt till transporter, byggnation och rivning. Det gör den långsiktiga elanvändningen väsentlig.

Redan nu bidrar NCC till minskad klimatpåverkan bland annat genom att bygga bostäder och lokaler som är betydligt energieffektivare än lagstiftningen kräver.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige