Image

Global detaljhandel blickar österut

RAPPORTER Ryssland och Turkiet är favoriter när den internationella detaljhandeln planerar kontracyklisk expansion under 2009, enligt en internationell rapport från Jones Lang LaSalle.
Publicerad den 6 Mars 2009

Flera av världens ledande detaljhandelskedjor förväntas utöka sin verksamhet i Syd- och Östeuropa i år mot bakgrund av den stigande oron för världsekonomin. Flera nya köpcentrum invigs under året, vilket bidrar till att bromsa en fortsatt hyresökning. Under 2008 var hyresnivåerna för detaljhandels-lokaler i Istanbul, Warszawa, Prag och Aten bland de snabbast växande i Europa.

- 2009 blir ett möjligheternas år för hyresgästerna. Avtalen kommer sannolikt att vara fördelaktiga även i de främsta områdena, med de bästa hyresvillkoren tillgängliga för de främsta varumärkena. För att attrahera dessa kan hyresvärdar med fokus på hög beläggning i sina nya köpcentra behöva omvärdera sina förväntningar om hyresökningar, säger Henrik Bastman, ansvarig Retail.

Jones Lang LaSalle förutspår att de förmånliga affärsvillkoren även kommer att attrahera flera amerikanska varumärken till europeiska länder under 2009, däribland Forever 21, Anthropologie, Hollister och Crate & Barrel.

De senaste två åren skedde ungefär en tiondel av alla detaljhandelskedjornas utlandsetableringar i Ryssland, Polen, Rumänien och Tjeckien. Etableringar sker både genom direkt expansion och franchising, men franchising är en särskilt vanlig etableringsform i Polen, Rumänien och Ryssland.

Turkiet stod för drygt elva procent av de internationella detaljhandelskedjornas etableringar under 2007 och 2008. Nästan en miljon kvadratmeter detaljhandelsyta invigdes i landet och lockade varumärken som Gap, Muji, Calvin Klein, Chanel och YSL. I Sydeuropa fortsätter Portugal att attrahera internationella detaljhandelskedjor tack vare attraktiva hyresnivåer och ett modernt fastighetsbestånd.

Svenska H&M Groups relativt nya butikskedja COS var en av de kedjor som etablerade sig på flest nya europeiska marknader under 2007 och 2008. Totalt hamnade Sverige på sjunde plats som ursprungsland till detaljhandelskedjeetableringar i Europa. Under denna period var det dominerade ursprungslandet Italien, vilket förklaras av ett större intresse för italienskt mode på de växande marknaderna.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige