Image
Fabege och Tham & Videgård utvecklar Sveaplan.
Fabege och Tham & Videgård utvecklar Sveaplan. Bild: Tham & Videgård

Fabege och Tham & Videgård utvecklar Sveaplan

Bygg/Arkitektur Visionen för Sveaplan är att skapa ett nytt kontorshus med förutsättningar för stadens norra entré att utvecklas samtidigt som den befintliga kulturmiljön tas tillvara. Stockholm Stad och Fabege har genomfört parallella skissuppdrag och har nu valt arkitektkontoret Tham & Videgård för uppdraget att förena traditionella innerstadskvarter med ny och framåtblickande arkitektur på Fabeges markanvisning vid Sveaplan.
Publicerad den 31 Mars 2022

I uppdragsbeskrivningen uttrycktes att projektet ska tillföra ett tillägg till stenstadens front som binder samman stenstaden med den nya dragningen av Sveavägen och entrén till Stockholms innerstad. Kvarteret ska kännetecknas av samtida arkitektur med sinnliga kvalitéer där tradition och framtida behov möts och bidra till känslan av en levande och stadsmässig entré till Stockholms innerstad. Det nya kontorshuset ska möta framtidens krav på en modern, flexibel och attraktiv arbetsplats med människan i centrum där kulturmiljö- och hållbarhetsaspekter ska samverka.

Motiveringen i bedömningsgruppens utlåtande där Tham & Videgårds skissförslag valdes lyder:
"Tham & Videgårds förslag har många goda stadsbyggnads- och gestaltningsmässiga kvaliteter och en tydlig arkitektonisk idé har åstadkommits. Förslaget bedöms ha störst framgång att anpassa sig till omgivande stadsmiljö och potential att på ett fint sätt inordna sig i sin omgivning. Förslaget bedöms även som tillräckligt robust och utvecklingsbart inom sitt gestaltningskoncept för att det ska kunna vidareutvecklas mot de höga hållbarhetskrav som både Fabege och staden har."

– Genom utvecklingen av Sveaplan kommer vi skapa en plats full med liv och rörelse av ett område som idag domineras av en trafiklösning. Vi ser fram emot att tillsammans med Tham & Videgård och Stockholm stad förverkliga denna vision om en miljö där människor vill verka, vistas och mötas i en vacker byggnad som stockholmarna kan tycka om och känna stolthet över, kommenterar Charlotte Liliegren, Chef Stads- och fastighetsutveckling på Fabege.

Gestaltningen med bågformer respektive valvformer i plan och fasad ger byggnaden en tydlig identitet som berikar stadsrummet. Fasadens runda hörn skapar intressanta utblickar från och mot stenstaden. Även utemiljön bidrar med grönska till platsen och goda förutsättningar för träd och dagvattenhantering.

Tham & Videgård kommenterar att en ny hörnsten i innerstaden är en uppfordrande uppgift. De ser verkligen fram emot att utveckla projektet som har potential att bli ett riktigt fint och samtida tillskott till stenstadens byggnadstradition.

Fabege är ägare till kringliggande byggnader som välkända Wenner-Gren Center och till de tre byggnaderna inom kvarteret Getingen på Sveavägen. Detta möjliggör ett holistiskt perspektiv, ansvarstagande och engagemang för att utveckla hela platsen.

Förslaget ska nu utvecklas och ligga till grund för kommande detaljplanearbete. En preliminär bedömning av byggstarten för Sveaplan är 2026 eftersom tidplanen påverkas av Stockholms stads ombyggnad av trafikplatsen.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige