Image
Cibus köper 111 livsmedelsbutiker av Coop.
Cibus köper 111 livsmedelsbutiker av Coop. Bild: Coop

Cibus tar steget in i Sverige – köper av Coop för 1,9 miljarder

Transaktioner Det blir Cibus som köper de fastigheter som Coop fick med i samband med förvärvet av Nettos svenska verksamhet. Portföljen består av 111 matvarubutiker med ett fastighetsvärde om cirka 1 900 miljoner kronor. Efter gårdagens börsstängning genomförde Cibus en rikatd nyemission till kursen 142,50 kronor.
Publicerad den 5 Mars 2020

Fastigheterna är belägna i södra och mellersta Sverige och är uthyrda med nya tioåriga triple net avtal med Coop som hyresgäst. Den uthyrbara ytan uppgår till cirka 118 000 kvadratmeter. Fastighetsportföljen ingick i Coops köp av Nettos svenska verksamhet 2019.

Fastighetsvärdet i transaktionen uppgår till cirka 1 900 miljoner kronor vilken betalas kontant i sin helhet i samband med tillträdet som är beräknat till den 10 mars 2020.

Transaktionen är Cibus första förvärv i Sverige och är i linje med bolagets kommunicerade strategi att växa fastighetsbeståndet i nya geografier.
Finansiering av transaktionen sker genom en kombination av extern finansiering och likvid från en riktad nyemission där Cibus efter börsens stängning på onsdagen tog in 886 miljoner kronor. Teckningskursen i den riktade nyemissionen fastställdes till 142,5 kronor. Investerare var bland andra Clearance Capital, Fjärde AP-fonden, Länsförsäkringar Fastighetsfond, Norron Asset Management och Sensor Fonder.

– Vi är väldigt glada över att vi fått möjligheten att ta steget in i Sverige, förhandlingarna med Coop har varit konstruktiva och att vi kommit överens om ett triple net-upplägg vilket gör den här affären unik i Sverige. Vi är vana vid triple net från vår finska portfölj och det är glädjande att även Coop hade samsyn kring de fördelar ett sådant upplägg innebär för båda parterna. Affären är strategiskt viktig för oss då det är relativt nybyggda och renodlade matbutiker i bra storlek och nu kan vi fortsätta vår framgångsrika strategi, att köpa enstaka fastigheter och portföljer som kompletterar den här affären i en ny geografi. Vi ser fram emot ett långvarigt och framgångsrikt samarbete med Coop, en stor och seriös aktör som fokuserar på kunden och har ett tydligt hållbarhetsarbete, vilket är viktiga punkter för oss, säger Sverker Källgården, vd för Cibus.

Coop kommer fortsätta driften av butikerna precis som tidigare.
– Det här blir en strategiskt viktig affär för Coop, som innebär att vi kan fokusera helt på vår kärnaffär ¬– att driva riktigt vassa dagligvarubutiker, samtidigt ser fram mot ett långsiktigt samarbete med Cibus som är experter på fastigheter inom dagligvarubranschen. Det är också den sista pusselbiten i Nettoaffären som blir mycket positiv för Coop både ur ett finansiellt perspektiv och för att vi på ett snabbt sätt kraftigt har ökat våra marknadsandelar, säger Christian Wijkström, vd för Coop Butiker och Stormarknader.

Cibus äger sedan tidigare 142 fastigheter i Finland med dagligvaruhandelskedjor som ankarhyresgäster.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Snabbväxande popsporten tar ny mark – konceptaktörer expanderar till fyra nya städer

Uthyrning Redo att öppna fyra nya anläggningar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY