Image

Byggstart för passiva lägenheter i Stockholm

BYGG På tisdagen startade Skanska och Svenska Bostäder bygget av fyra flerfamiljshus i Hökarängen. Det är de första hyreshusen i Stockholm som byggs enligt passivhustekniken.
Publicerad den 7 Oktober 2008

Lägenheterna värms upp genom att tillvarata den värme som alstras från de boende och från hushållsapparaterna. Tekniskt handlar det om att bygga energisnålt, ha ett tätt klimatskal och en effektiv ventilation.

- Det finns idag ett ökat intresse över att kunna leva och bo mer klimatvänligt. Genom att vi nu bygger hus enligt passivhusteknik kan vi också erbjuda hyresgästerna i Stockholm ett klimatsmart boende, säger Svenska Bostäders vd Göran Wendel.

Husen utrustas också med fjärrvärme och Svenska Bostäders SBox för individuell mätning av vatten och energianvändning och andra smarta tjänster. Till detta kommer läget i närförort med närhet till kommunikationer, skola, dagis och annan samhällsservice.

– Det är positivt att Svenska Bostäder tar täten i miljöarbetet genom att bygga de första passivhusen med hyresrätt. De kommunala bostadsbolagen spelar en viktig roll i stadens miljöarbete genom nyproduktion och upprustning av hus, säger ytterstads- och bostadsbolagsborgarrådet Joakim Larsson (m).

Utformningen av byggprojektet har skett i nära samarbete mellan Svenska Bostäder och Skanska.

– Denna byggstart är viktig för Stockholm med tanke på den oro vi sett på bostadsmarknaden den senaste tiden. Att vi nu idag kan presentera ett projekt som förenar ekonomisk lönsamhet och miljötänkande med en vacker arkitektur, tycker jag är ett styrkebesked för allmännyttan och för Stockholm, säger Göran Wendel.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige