Varje dag utsätts vi människor för radioaktivitet i from av den naturliga bakgrundsstrålningen. Strålningen kommer från ämnen i marken, från kosmos och från radioaktivt kalium i vår egen kropp. Men hur mycket strålning vi utsätts för avgörs av var vi bor, och hur vi bor. Det visar en avhandling från Avdelningen för radiofysik vid Göteborgs universitet.
–På vissa platser påverkas människor fortfarande av cesium från Tjernobylolyckan och från 60-talets kärnvapentester. Personer som bor i betonghus med höga radonhalter, eller som genomgått medicinsk behandling, är dessutom exponerade för extra stråldoser, säger forskaren Sara Almgren.
Sara Almgren har i sin studie mätt stråldosen hos slumpmässigt utvalda personer och i deras bostäder på flera platser: i Göteborgs stadsmiljö, på landsbygden i Marks kommun och i Hille församling utanför Gävle. Studien visar att de som bor i Hille i genomsnitt utsätts för högre strålningsdoser än de som bor på västkusten.
–Det är en högre aktivitet i marken i Gävletrakten, som slår igenom även inomhus. Även nedfall från Tjernobyl-olyckan bidrar med 0,2 millisievert per år. Detta bidrag är dock mycket litet ur strålskyddssynpunkt, säger Sara Almgren.
Studien visar också att den mesta strålningen generellt sett når oss när vi är inomhus.
–Stråldosen kommer från byggnadsmaterialet. Min forskning visar att personer som bor i betonghus med radon erhåller högre stråldoser än de som bor i trähus. Eftersom vi i dag spenderar allt mer tid inomhus, blir vi också mer exponerade för strålning.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.