Image

Amorteringskravet nobbat igen

Juridik Kammarrätten har idag yttrat sig över Finansdepartementets nya promemoria om amorteringskrav. Tidigare i år ansåg kammarrätten att Finansinspektionen saknade rättsligt stöd för att meddela föreskrifter om amorteringskrav. Kammarrätten avstyrker även det nya förslaget.
Publicerad den 26 Oktober 2015

Förra gången Kammarrätten motsatte sig amorteringskravets laglighet drog Finansinspektionen tillbaka förslaget. Sedan har Finansdepartementet alltså presenterat en ny promemoria – som inte heller den godkänns av Kammarrätten i Jönköping.

För att det överhuvudtaget ska vara möjligt att ge en myndighet mandat att meddela föreskrifter måste det finnas stöd för det i grundlagen.

– Amorteringskrav som riktar sig till enskilda hushåll bör regleras i lag. Frågan har en direkt och påtaglig inverkan på enskildas ekonomi och bör inte kunna vara föremål för regelförändringar på myndighetsnivå, säger kammarrättspresidenten Stefan Holgersson i en kommentar.

Finansdepartementets promemoria landar i slutsatsen att det finns ett sådant stöd i grundlagen. Kammarrätten pekar i sitt yttrande på att det visserligen finns stöd för att göra en sådan bedömning men det är inte självklart att amorteringskrav riktat mot enskilda är en fråga som går att delegera till myndigheter.

– När regeringen nu överväger en lagändring får det inte råda några tveksamheter om att förslaget stämmer överens med grundlagen. Detta är en komplicerad fråga som kräver en grundligare utredning än vad som nu har presenterats, säger Stefan Holgersson.

Kammarrätten ifrågasätter också förslaget om att Finansinspektionen ska inhämta regeringens godkännande innan myndigheten meddelar föreskrifterna.

– Det är en udda konstruktion som inte på något sätt ger ökad legitimitet till förslaget. Den rimliga slutsatsen är att amorteringskraven påverkar både enskilda och samhället så mycket att regleringen bör ske genom lag, säger Stefan Holgersson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige