Image

Alm ser expansionsmöjligheter

Bolag Alm Equitys resultat för fjärde kvartalet blev 11,0 (5,7) miljoner kronor och årets resultat blev 49,2 (67,3) miljoner kronor. Förbättringen under fjärde kvartalet beror främst på att fler projekt kommit i produktionsfas. Skillnaden mellan åren 2011 och 2012 förklaras till stor del av att 2011 års resultat inkluderar effekter från vinster på projekt- och optionsförsäljningar om cirka 20 miljoner kronor.
Publicerad den 28 Februari 2013

2012 blev ett händelserikt år för Alm Equity. Vi har vidareutvecklat bolaget genom att även arbeta med planprojekt vilket gör att våra affärer nu täcker hela projektutvecklingskedjan från detaljplan till färdig produkt, skriver vd Joakim Alm i vd-ordet.

- Under året har bolagets kompetens stärkts genom att vi rekryterat egna planarkitekter samtidigt som vi har startat Svensk Markförvaltning. Ett bolag vars affärsidé är att förvärva råmark och genom planändring förvandla markområden till byggrätter. Under året anskaffades tre projekt med syfte att tillskapa cirka 1 000 bostäder.

Totalt har bolaget cirka 2 700 bostäder i portföljen varav 1 400 i planskede.

Den 8 juni noterades bolaget på First North.

- Noteringen har hittills varit en framgång, både för bolaget och för de nya ägare som köpte aktier vid noteringen.

- Under året har bostadsmarknaden varit ganska svårförutsägbar med upp- och nedgångar mellan månader och kvartal. Året slutade med en förbättring under december som följt med in i det nya året. Den underliggande trenden med ökad inflyttning till storstäder, samt kronisk bostadsbrist, gör att efterfrågan långsiktigt är stabil. Vi har en bra efterfrågan på våra produkter, vilket resulterar i bokningar och bindande avtal av lägenheter i våra projekt. Målsättning är att fortsätta försäljningsarbetet och kunna produktionsstarta projekt i så stor utsträckning som möjligt. Försäljningen av bostäder sker, till att börja med, på bokningsavtal och redovisas som försäljningar först när dessa konverteras till bindande avtal, genom förhands- och upplåtelseavtal, vilket innebär att försäljningarna redovisas stötvis.

- Koncernens likvida medel har fortsatt att öka och uppgick till vid årsskiftet på 95,8 (78,4) miljoner kronor. Den goda likviditeten har möjliggjort en ökad amorteringstakt av lån och att beviljade byggkreditiv inte behövt utnyttjats till fullo. I takt med att pågående projekt avslutas kommer likviditeten att förbättras ytterligare framöver.

- Under året har vi fortsatt att bygga upp vår organisation, förbättrat våra finanser genom lönsamma projekt och utvecklat samarbetet med våra externa partners. Vi har en stark projektportfölj, bra lönsamhet, fungerande finansieringsmodell samt en skalbar affärsmodell som gör att vi kan hantera allt större volymer. Vi står finansiellt starka och bedömer att marknadsläget skall skapa möjligheter för oss expandera.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige