Image

Alloktons ordförande: "Den akuta fasen är över"

BOLAG Alloktons ordförande Niels Sörensen menar att Allokton är på rätt väg och funderar nu på att lämna bolaget. - Patienten var mycket sjuk men nu är den akuta fasen över och hon mår mycket bättre. Det är dags för någon mer traditionell förvaltarperson att ta över, säger Sörensen.
Publicerad den 23 April 2009

Affärsvärlden har intervjuat det hårt skuldsatta bolagets ordförande. Sörensen tillträdde för knappt ett år sedan, för att lösa den akuta kris som Allokton hamnade i när bolaget inte klarade av att göra betalningar på sina räntor.

- Då var det kris och jag fick uppdraget att sköta förhandlingarna med banker och obligationsinnehavare. Nu ser jag uppdraget som avslutat, säger Niels Sørensen, till Affärsvärlden, och använder följande liknelse för att beskriva sin roll:

- Patienten var mycket sjuk men nu är den akuta fasen över och hon mår mycket bättre. Det är dags för någon mer traditionell förvaltarperson att ta över.
Sörensen kan komma att sluta i samband med årsstämman i juni.

- Jag sitter kanske kvar i styrelsen för långivarna har vant sig vid att prata med mig och jag tror att de har förtroende för mig. Men flera av bankerna har närmat sig mig med förfrågningar om att assistera dem med att lösa liknande problem i deras portföljer så det kan sluta med att jag gör samma sak igen någon annanstans.

Krisen har medfört att Allokton under vintern har genomfört två nyemissioner där nya storägare kommit in. Den största av dem, med 40 procent av röster och 26 procent av kapitalet, är fortfarande anonym och gömmer sig under den nederländska bolagsbildningen Allokton Coöperatie U.A.

Rykten har gjort gällande att det rör sig om Ole Vagner.

Den andra storägaren är Tindrin Limited, Bernard von der Osten-Sackens bolag, som därmed har gjort comeback och äger 27 procent av kapitalet, skriver Affärsvärlden.

Trots emissionerna är Alloktons problem inte lösta, och senast i bokslutskommunikén för en månad sedan slog revisorerna ner på att finansieringen inte var löst för det närmaste året.

- Om de pågående förhandlingarna med bankerna slutförs som vi väntar oss kommer den saken vara löst när årsredovisningen publiceras. Då kommer inte revisorerna att ha några anmärkningar, säger Niels Sörensen till Affärsvärlden.

Ränteberoende Allokton gynnas nästan inte alls av de fallande räntorna. Räntebetalningarna på obligationerna är fastställda i förväg och lånen till bankerna har varit bundna på högre nivåer än dagens nivåer.

Den tidigare huvudägaren, danska Centerplan och dess företrädare Carsten Leveau, har båda satts i konkurs under vintern. Danska medier har dock spekulerat i att Leveau har ökat sitt ägande i Allokton, vilket dementeras av Sörensen.

- Centerplan i Danmark är satt i konkurs. Carsten Leveau har också försatts i personlig konkurs. Uppgifterna i dansk press om att denne satsat mer pengar i Allokton är helt enkelt felaktiga.

Sörensen menar att Allokton är så gott som "räddat".
- Om några år kommer man att se den här aktionen som ett skolexempel på hur man räddar värden i ett bolag. Återbetalning av obligationslånen skall inte ske förrän 2015 och 2016 och fram till dess har bolaget stora möjligheter att få ordning på finanserna – alternativt har finanskrisen lättat så mycket att det går att utfärda nya obligationer. Faktum är att bolaget bara har en utmaning kvar och det är att hålla kvar vakansgraderna på moderata nivåer, säger Niels Sörensen till Affärsvärlden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så tickar Arnhult-bolagets portfölj nedåt

Transaktioner M2 Asset Management, genom fastighetsverksamheten M2 Gruppen, fortsätter tunna ut portföljen. Denna gång blir det på den sista småländska marknaden som de har kvar i portföljen. Fastighetssverige har kartlagt hur bolaget portfölj krympt det senaste året.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige