Image

70-procentigt fall på europeiska marknaden

RAPPORTER Dirkektinvesteringarna i kommersiella fastigheter i Europa föll med 30 procent det första kvartalet i år jämfört med föregående kvartal. Jämfört med första kvartalet 2008 var fallet 70 procent.
Publicerad den 21 April 2009

Detta enligt Jones Lang LaSalle. De största fastighetsmarknaderna i Västeuropa stod för 95 procent av den totala investeringsvolymen, medan Central- och Östeuropa noterade en väldigt låg aktivitet.

- Under första kvartalet 2009 har vi märkt av ett förbättrat marknadsklimat och en ökad budgivning, och under de senaste tre månaderna har investerarna sökt kvalitet och långsiktigt stabila intäktsströmmar, säger Tony Horrell, chef för european capital markets på Jones Lang LaSalle.

- Det finns dock en brist på högkvalitativa objekt samtidigt som den accepterade definitionen för denna typ av objekt begränsats ytterligare. Medan avkastningsnivåerna har ökat något på vissa delmarknader under det senaste kvartalet, är nivåerna på de flesta delmarknader fortsatt stabila. Exempel är London, Amsterdam, Frankfurt, Hamburg, München och Paris. Detta stora intresse från investerarna är en positiv signal men tiden får utvisa om det kommer att genomföras några avgörande affärer under de närmaste månaderna.

I Storbritannien uppgick investeringsvolymen i kommersiella fastigheter till 4,4 miljarder euro under första kvartalet 2009, vilket är en ökning (4 procent) jämfört med föregående kvartal och beror framförallt på transaktioner i centrala London.

I Tyskland genomfördes affärer för 1,6 miljarder euro under första kvartalet 2009, en nedgång på närmare 50 procent jämfört med föregående kvartal.

Avsaknaden av affärer avspeglar en "vänta-och-se-attityd" från inhemska investerare som inte tvingats till panikförsäljningar samt bristen på skuldfinansiering som är nödvändig för större transaktioner.

Investeringsaktiviteten i Central- och Östeuropa (Ryssland medräknat) var begränsad till en handfull transaktioner och investeringarna uppgick till 536 miljoner euro under det första kvartalet 2009.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige