Image

"Sveriges energisnålaste industrilokal" invigd

ENERGI Hedbergs Tak i Avesta har tillsammans med Paroc, byggt en nya lokal där man beräknar att kunna halvera energiförbrukningen jämfört med en traditionellt byggd industrilokal. Den nya lokalen, som beskrivs som Sveriges energisnålaste industrilokal, är nu invigt och i drift.
Publicerad den 13 Maj 2009

– När vi för ett år sedan bestämde oss för att bygga en ny industrilokal ville vi bygga för framtiden och med modern teknik hitta lösningar som skulle göra lokalen energisnål, snygg och funktionell. I en dialog med Paroc (som tillverkar mineralullsisolering) föddes idén att bygga Sveriges energisnålaste industrilokal. Vi fick tillgång till den senaste kunskapen från Paroc och använde bland annat det nya takisoleringskonceptet Paroc Air, säger Lars Hedberg, delägare i Hedbergs Tak.

Industrilokalen är på 590 kvadratmeter och rymmer lagerlokal, kontor för två personer samt personalrum med bland annat omklädningsutrymmen. Hedbergs Tak räknar med att det inte ska krävas någon extern värmekälla i lagerlokalen utan att bilarna som ställs in på kvällarna ska vara värmekälla nog. Merkostnaden för att bygga med den här moderna tekniken och för de extramaterial som krävs räknar Hedbergs Tak med att på bara ett par år spara i minskad energiförbrukning.

– Tekniken i sig är inte avancerad. Det handlar om att använda rätt material och från början veta vad som sparar energi och hur man ska bygga för att det ska bli energisnålt. Om alla byggde så som Hedbergs Tak nu gör skulle det göra mycket stor nytta i arbetet för att bromsa klimatförändringarna, säger Lars Westerlund, Skandinavienchef för Paroc Byggisolering.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige