Image

"Regeringen smyger in marknadshyror bakvägen"

POLITIK Hyresgästföreningen är kritisk till en proposition om kommunala kompetensregler. Föreningen menar att regeringen genom den här propositionen försöker införa marknadshyror på hyresrättslägenheter.
Publicerad den 17 December 2008

I propositionen som nyligen lämnades till riksdagen föreslår regeringen en förändring av kommunallagen som innebär att verksamhet som bedrivs på affärsmässig grund ska undantas från både självkostnadsprincipen och kommunallagens förbud att driva verksamhet i vinstsyfte.

Sveriges kommuner och landsting tycker att propositionen skulle innebära en dramatisk förändring av kommunernas verksamhet. Trots detta väljer regeringen att driva propositionen vidare utan förändringar. Nu oroar sig även Hyresgästföreningen för vad detta kan komma att innebära för de kommunala bostadsbolagen.

- Vi tycker det är märkligt att bostadsminister Mats Odell avfärdar frågan om detta kan leda till marknadshyror. I propositionen är det alldeles för oklart huruvida all kommunal verksamhet ska tvingas drivas i rent vinstsyfte, säger Barbro Engman, Hyresgästföreningens ordförande.

I dag ställde riksdagsledamot Peter Hultqvist (s) en interpellation till Mats Odell kring frågan om hur propositionen om kommunal kompetens kan påverka hyressättningen i framtiden.

Odell avfärdade frågan genom att säga att hyresfrågorna avgörs av hyreslagen och inte av denna proposition. Men samtidigt säger Odell att kommunernas inte ska kunna konkurrera ut privata aktörer.

- Vi oroar oss för att regeringen försöker smyga in marknadshyror bakvägen. Om all kommunal verksamhet ska tvingas drivas i vinstsyfte, även de kommunala bostadsbolagen, så innebär det i slutändan att det kommer synas på hyresavin. Hyresgästerna kommer få betala för bostadsbolagens vinstkrav, säger Barbro Engman.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige