Image

"Regeringen smyger in marknadshyror bakvägen"

POLITIK Hyresgästföreningen är kritisk till en proposition om kommunala kompetensregler. Föreningen menar att regeringen genom den här propositionen försöker införa marknadshyror på hyresrättslägenheter.
Publicerad den 17 December 2008

I propositionen som nyligen lämnades till riksdagen föreslår regeringen en förändring av kommunallagen som innebär att verksamhet som bedrivs på affärsmässig grund ska undantas från både självkostnadsprincipen och kommunallagens förbud att driva verksamhet i vinstsyfte.

Sveriges kommuner och landsting tycker att propositionen skulle innebära en dramatisk förändring av kommunernas verksamhet. Trots detta väljer regeringen att driva propositionen vidare utan förändringar. Nu oroar sig även Hyresgästföreningen för vad detta kan komma att innebära för de kommunala bostadsbolagen.

- Vi tycker det är märkligt att bostadsminister Mats Odell avfärdar frågan om detta kan leda till marknadshyror. I propositionen är det alldeles för oklart huruvida all kommunal verksamhet ska tvingas drivas i rent vinstsyfte, säger Barbro Engman, Hyresgästföreningens ordförande.

I dag ställde riksdagsledamot Peter Hultqvist (s) en interpellation till Mats Odell kring frågan om hur propositionen om kommunal kompetens kan påverka hyressättningen i framtiden.

Odell avfärdade frågan genom att säga att hyresfrågorna avgörs av hyreslagen och inte av denna proposition. Men samtidigt säger Odell att kommunernas inte ska kunna konkurrera ut privata aktörer.

- Vi oroar oss för att regeringen försöker smyga in marknadshyror bakvägen. Om all kommunal verksamhet ska tvingas drivas i vinstsyfte, även de kommunala bostadsbolagen, så innebär det i slutändan att det kommer synas på hyresavin. Hyresgästerna kommer få betala för bostadsbolagens vinstkrav, säger Barbro Engman.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

De vinner prestigeuppdrag när börsjätten bygger höghus

Bygg/Arkitektur Skanska siktar på 30 000 kvadratmeter förtätning med kongresscenter och hotell i centrala Lund. Läs om vilket kontor som står bakom det vinnande arkitektförslaget och se bilder på det ambitiösa projektet i direkt anslutning till Lund C.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY