Svenska Ostindiska Companiet, SOIC AB, som nu åter drar igång sin verksamhet, satsar på att bygga sitt huvudkontor i östra delen av det fiskhamnsområde som Göteborgs kommun nu vill utveckla till ett besöksmål. Husets namn skall bli SOIC-huset. Verksamheten omfattar idag också tre dotterbolag, SOIC Ship Management som ansvarar för skeppet Götheborg, SOIC Trading & Logistics AB som fokuserar på handel och finansbolaget SOIC Asset Management AB.
– Med detta läge knyter vi an till stadens historia där sjöfarten och handeln var tongivande. Svenska Ostindiska Companiet spelade en helt avgörande roll för stadens utveckling under 1700-talet. Vår avsikt är att fortsätta utveckla SOIC som ett handelsbolag med fokus på den spännande och växande asiatiska marknaden och därmed också fortsätta att stärka Göteborg som affärscentrum, säger Stefan Björk, ordförande och ägare av SOIC AB.
– Vår avsikt är också att i denna nya byggnad ta vara på och visa SOIC:s historia med bland annat det material som idag finns samlat kring skeppet Götheborg. Ett spännande turistmål, säger Stefan Björk.
I det nya huset skall också den göteborgsbaserade internationella logistik-koncernen Greencarrier ha sitt nya huvudkontor. Även detta bolag ägs av Stefan Björk.
SOIC-huset, som skall uppföras i tidsenlig klassisk still, behöver inte vara exklusivt för SOIC och Greencarrier, utan kan mycket väl inrymma andra hyresgäster som behöver kontor eller lokaler för försäljning, restauranger med mera. Det viktiga är dock namnet, SOIC-huset, den historiska bilden och kopplingen till stadens historia.
– Mot denna bakgrund gör vi därför redan nu en framställan om etablering till Stadsbyggnadskontoret om förvärv av mark eller annat upplåtelsealternativ för byggnation av fastighet till Fastighetskontoret och Higab. Jag är övertygad om att SOIC-huset skulle bidra till att ge det nya fiskhamnsområdet en stark attraktionskraft och bidra till att skapa ett mycket levande område, förklarar Stefan Björk.
Presenteras av Quandify
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Pandox vd, Liia Nõu, gjorde vid presentationen av senaste kvartalsrapporten klart att man letar efter förvärv, främst inom de tre starka marknader man redan går bäst i: Storbritannien, Norden och Tyskland. – Det senaste förvärvet hade en sjuprocentig yield så det är det vi siktar på, säger Pandox-vd:n.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.