Image
Bild: Axel Ohlsson

Tuff smäll för Oscar Properties i tingsrätten

Bolag Respit en vecka för konkursbeslut – Stockholms tingsrätt bestred Oscar Properties yrkanden.
Publicerad den 5 Augusti 2024

Under måndagsförmiddagen kallades Oscar Properties kallade till förhandling i Stockholms tingsrätt för den ansökan om konkurs som Brf Innovationen lämnade in i juli. Samtidigt, meddelade Oscar Properties vd Richard Bagge, lämnades en ansökan om rekonstruktion in till samma tingsrätt i fredags.

Expressen skriver under måndagen att det efter bara 20 minuter var slut på konkursförhandlingen mot Oscar Properties Holding.

Det visade sig bli en delseger för bostadsrättsföreningen, som begärt fastighetsbolaget i konkurs för en skuld på över 15 miljoner kronor.

– Den tolfte augusti, om precis en vecka, kommer tingsrättens beslut i konkursfrågan bli offentligt, säger protokollföraren George Carling till Expressen.

Oscar Properties yrkade i första hand att målet skulle vilandeförklaras och i andra hand begärde de uppskov med att konkursansökan skulle avgöras. Tingsrätten gick dock på Brf Innovationens linje och avkunnade beslut om att avslå Oscar Properties båda yrkanden.

Det är andra gången som bostadsrättsföreningen ansöker om konkurs för bolaget, då första ansökan inkom 5 januari i år. Bakgrunden var då att ett förlikningsavtal ingånget med Brf Innovationen som bostadsrättsföreningen ansåg att Oscar Properties inte följt. Den 22 januari så meddelade Oscar Properties att den första konkursansökan som Brf Innovationen lämnat in återkallats efter att de två parterna kommit till en överenskommelse. Innan det hade banken DNB bland annat sålt en portfölj med 22 Oscar-fastigheter till Erik Selin för 2,2 miljarder kronor. Dåvarande vd Carl Janglin berättade då för Fastighetssverige om den första tvisten och hur de såg på bostadsrättsföreningens krav.

– De är en så kallad oprioriterad, icke-säkerställd, borgenär och får avvakta våra förhandlingar med våra kreditgivare. Vi kan inte ge Brf Innovationen företräde före andra borgenärer.

Avgörandet från tingsrätten väntas nästa vecka, på måndag 12 augusti. Den respiten ger Oscar Properties chansen att få sin rekonstruktionsansökan beviljad fram till dess. Blir den det kommer ett beslut om konkurs inte vara aktuellt.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter åtta års väntan – nu tar Almedals-projektet nästa steg

Bygg/Arkitektur Wallenstam, Svenska Hus och Platzer har fått vänta länge på att det stora projektet vid Almedals fabriker ska ta nästa steg – åtta år närmare bestämt. Men planen, som innehåller cirka 270 bostäder och över 50 000 kvadratmeter handel och kontor med mera, ska nu till slut ut på granskning under hösten. Fastighetssverige berättar mer om det långdragna projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige