Image

Trög start – men nu ökar transaktionerna

Sverige Årets första transaktionskvartal såg länge ut att bli en sorglig historia. Men nu börjar det rätta till sig. Den iakttagelsen gör DTZ.
Publicerad den 14 Mars 2012
Patrik Kallenvret. Bild: DTZ. Bild: DTZ
Patrik Kallenvret. Bild: DTZ.

För bara drygt två veckor sedan såg det inte ut som om transaktionsvolymen för årets första kvartal skulle komma upp i genomsnittlig nivå för samma period de senaste åren. För åren 2004-2011 har fastighetsaffärer gjorts för genomsnittligen 20 miljarder kronor per år under första kvartalet.

Inledningen på transaktionsåret 2012 har varit mycket trevande. Fortfarande under andra halvan av februari uppgick transaktionsvolymen till endast knappt tio miljarder kronor. Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden har emellertid nu börjat stiga markant och de senaste veckorna har flera stora affärer skett. Det ser ut som att marknaden börjat röra sig ordentligt.

Fram till och med dagens datum har i år fastigheter till ett värde av knappt 19,5 miljarder kronor bytt ägare i Sverige. För årets första kvartal blir därmed transaktionsvolymen större än för det första kvartalet ifjol som stannade vid 19,6 miljarder kronor.
- Affärerna har dragit ut på tiden under inledningen av året trots att det funnits intresse från köpare och säljare. Viktigaste orsaken är naturligtvis finansieringsproblem. Just nu märker vi flera kreativa lösningar och en tydlig anpassning hos marknaden till den nya situationen. Det innebär att vi är inne i en fas där fler affärer avslutas, säger Patrik Kallenvret, vice vd för DTZ i Sverige.

Bostäder har varit den fastighetssektor som stått för den största andelen med hittills 46,7 procent av transaktionsvolymen. Den höga andelen beror bland annat på stora försäljningar från allmännyttan i Stockholms Stad.

Generellt kan sägas att affärer främst sker i storstadsregionerna och att intresset för investeringar i svenska fastigheter från utlandet är stort. Utländska investerare har hittills i år stått för 29 procent av förvärvsvolymen, vilket kan jämföras med elva procent för hela 2011.

- Inte minst på Mipim märktes det stora intresset för Sverige och Norden från utländska köpare. Åter får vi ett stort fokus och bidragande är naturligtvis en fungerande fastighets- och uthyrningssektor i kombination med stabila stadsfinanser, säger Fredrik Lidjan, Head of Capital Markets för DTZ i Sverige.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige