Image

Transaktionsvolymen hittills i år: 126 miljarder

RAPPORTER Fastigheter för 126 miljarder kronor har handlats under årets första nio månader, enligt DTZ. Den historiskt höga transaktionsvolymen beror naturligtvis till stor del på Vasakronan-affären.
Publicerad den 2 Oktober 2008

Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden uppgick till hela 70 miljarder kronor under tredje kvartalet 2008 enligt DTZ.

En förklaring till den höga transaktionsvolymen är den uppmärksammande försäljningen av Vasakronan. AP Fastigheters förvärv av Vasakronan står tillsammans med vidareförsäljning till Niam för drygt 48 miljarder av totalsumman. Vidare bidrog amerikanska Pembrokes förvärv av bankfastigheter i kvarteren Putten och Hästen i centrala Stockholm samt Klépierre / ABPs förvärv av Steen & Ström till den höga volymen.

Under årets första nio månader har fastigheter till ett totalt värde om 126 miljarder bytt ägare.
Trots att transaktionsvolymen har varit ovanligt hög under 2008 förutspår DTZ att den höga omsättningsvolymen inte kommer att fortsätta året ut. Transaktionsvolymen under 2007 var totalt 140 miljarder.

Förändringarna på marknaden gör att färre affärer blir av i dagsläget. Köpare och säljare står allt längre ifrån varandra, varför många fastigheter har dragits tillbaka från marknaden.

- Vi ser också fler transaktioner off-market eller genom smala säljprocesser. Marknaden är på väg att bli mindre transparent, vilket ytterligare bidrar till osäkerhet om hur stor yieldkorrigeringen egentligen har varit, säger Jan Rosengren, på DTZ.

Några tydliga trender är att en allt större del av transaktionsvolymen har koncentrerats till attraktiva objekt på stora marknader, exempelvis Stockholm. Andelen utländska investerare har också minskat. Den enda sektorn som går lite mot strömmen är sektorn för butiksfastigheter, där utländska aktörer hittills i år stått som köpare i mer än 90 procent av transaktionsvolymen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige