– I dag ställs det ofta höga krav på arbetslivserfarenhet redan på första jobbet inom fastighetsbranschen. Genom att erbjuda studenter att jobba extra med relevanta arbetsuppgifter redan under deras studier bygger vi broar mellan studenterna och arbetsmarknaden, säger Mona Finnström, vd för Fastigo.
Undersökningen bland Fastigos medlemmar visar att nästan hälften, 47 procent, tycker att det är ganska eller mycket svårt att hitta sökande med relevant arbetslivserfarenhet. Bara en procent av de svarande tycker att det är mycket lätt och 15 procent anger att det är ganska lätt.
För att hjälpa medlemsföretagen hitta unga akademiker med rätt kompetens har Fastigo och en lång rad fackförbund tecknat ett nytt kollektivavtal för så kallade studentmedarbetare. Avtalet innebär att studenter kan anställas för att arbeta med relevanta arbetsuppgifter, som mest 15 timmar per vecka och på villkor som är anpassade till studentens situation. Lönen är avtalsmässig och sätts individuellt.
– Vår erfarenhet hittills av studentmedarbetare är enbart positiv och ett vinnande koncept. Vi får ta del av studentmedarbetarens kompetens samtidigt som vi ger henne en inblick i vår verksamhet och ett första steg in på arbetsmarknaden, säger Kristina Grahn-Persson, HR-chef på Diös Fastigheter.
Undersökningen, som genomfördes bland Fastigos medlemmar under hösten, visar att det finns ett stort intresse inom branschen för att anställa studentmedarbetare. Var femte svarande anger att det är mycket eller ganska aktuellt att anställa någon inom ramarna för studentmedarbetaravtalet.
Det nya kollektivavtalet tecknades den 4 september i år mellan fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo och fackförbunden Unionen, Vision, Sveriges Chefsorganisation Ledarna, Jusek, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Arkitekter, Civilekonomerna och Akademikerförbundet SSR. Målet är tio studentmedarbetare ska börja i fastighetsbranschen redan under hösten 2014. Diös Fastigheter i Östersund var först ut med att anställa en studentmedarbetare på det nya avtalet.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av WeOffice
Ekonomi/Finansiering Vad formar ekonomin och hur märker vi att den håller på att förbättras? Ekonomijournalisten Henrik Mitelman gav sin analys på Pandox Hotel Market Day om vilken samhällsgrupp som styr vad som händer här näst.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.