Image
Mikael Granath.
Mikael Granath. Bild: Svenska Hus

Svag start för Willhem – men ökat driftnetto

Bolag "Inledningen på året har innehållit många utmaningar och vi gör ett första kvartal som har ett svagare ekonomiskt utfall än planerat", skriver bland annat vd:n Mikael Granath i Q1-rapporten.
Publicerad den 13 Maj 2023

Januari - mars 2023:
Intäkterna ökade till 699 Mkr (655), det motsvarar en ökning på 6,7 procent.
Driftnettot uppgick till 395 Mkr (376), en ökning med 5,1 procent. I jämförbart fastighetsbestånd ökade driftnettot med 0,9 procent.
Periodens orealiserade värdeförändring på fastigheter uppgick till –2 108 Mkr (689), vilket motsvarar en värdenedgång på –3,5 procent (1,2).
Värdeförändringen på finansiella instrument uppgick till –389 Mkr (904).
Periodens resultat efter skatt uppgick till –1 753 Mkr (1 383).
Marknadsvärdet på fastigheterna var vid utgången av perioden 58 138 Mkr (58 729).
Investeringarna i fastighetsbeståndet uppgick till 355 Mkr (413), varav 209 Mkr (254) avser investeringar i befintliga fastigheter och 146 Mkr (159) avser nyproduktion.
Hållbarhetsarbetet håller fortsatt hög takt, inte minst med att minska verksamhetens utsläpp i enlighet med framtagen klimatfärdplan.
I början av maj fick Willhem återigen bekräftat sin rating A- av Standard & Poor´s.

Kommentar från vd Mikael Granath:
"Inledningen på året har innehållit många utmaningar och vi gör ett första kvartal som har ett svagare ekonomiskt utfall än planerat. Det beror på uteblivna hyresintäkter på grund av utdragna hyresförhandlingar och kostnadsökningar. Transaktionsmarknaden har varit avvaktande och avkastningskraven är på väg upp och fastighetsvärdet har minskat med 3,5 procent. I början av maj fick vi återigen bekräftat vår starka rating A- av Standard & Poor´s, vilket ger oss fortsatt bra möjligheter att finansiera oss på kapitalmarknaden."

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Willhem på Branschguiden

Willhem är ett bostadsbolag med starkt fokus på hög kundservice och trygghet i boendemiljön. Våra fastigheter finns på utvalda tillväxtorter i Sverige. Huvudkontoret ligger i Göteborg. Med Första AP-fonden som ägare utvecklar vi ett långsiktigt och ansvarsfullt bostadsbolag.

Läs mer om Willhem på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige