Det gröna vd-nätverket har lämnat in en markanvisningsansökan för byggandet av Årstad till exploateringskontoret i Stockholm. Tanken är att bygga en modellstad som kombinerar det bästa av den traditionella stadens urbana kvalitéer med de senaste innovationerna vad gäller energisparande, värme, isolering, återanvändning och transporter.
– Vi siktar på att bygga världens grönaste stad, varken mer eller mindre,
säger Salvatore Grimaldi, ordförande i det nystartade nätverket. En attraktiv, inspirerande och varför inte också romantisk och mystisk stad? Och på samma gång byggd med hjälp av det senaste inom grön teknologi, från transport- och energisystem till byggnadsmaterial och återanvändning av vatten. Även om jag inte är arkitekt eller planerare, tror jag att det här projektet på Årstafältet, kan visa för världen att "hållbart" också kan betyda "vackert".
Den föreslagna nya staden är tänkt att byggas på Årstafältet, mellan två
bostadsområden från miljonprogrammets år (Valla Gärde och Östberga) och
industriområdet vid Enskedefältets villaområde och partihallsområdet.
Byggnadshöjden varierar mellan två och sex våningar och innehåller både lägenheter, kontor och service.
Mönstret har drag av 1800-talets stenstadskvarter och äldre medeltida stadsmönster. Projektet försöker "slå två flugor i en smäll" – både att åtgärda dagens så kallade "stadsbrist" i Stockholm och att samtidigt erbjuda investerare, byggare, ingenjörer och arkitekter ett stort område där energieffektiva konstruktionsmetoder och -material kan testas och utvärderas.
Ett viktigt mål är att introducera passivhus på bred front – välisolerade byggnader som enbart värms av solenergi, lampor, hushållsapparater och de människor som bor och arbetar i byggnaderna.
Jerker Söderlind, arkitekt, teknologie doktor och forskare vid KTH har tagit fram förslaget till stadsplan för Årstad.
– Jag jämför Årstad med två av dagens mest uppmärksammade internationella ekologiska stadsprojekt - Dongtan nära Shanghai i Kina (kallat världens första ekostad) och Masdar i Abu Dhabi (kallat världens första koldioxidneutrala stad), säger Söderlind.
Det Gröna vd-nätverket är ett samarbete för företagsledare ″med grönt hjärta och ett globalt perspektiv". Målsättningen är att skapa ökade förutsättningar för ett hållbart, klimatsmart samhälle med högsta möjliga respekt för människor och miljö.
Projektet i siffror:
Bostäder (i lägenheter): 970 000 kvadratmeter.
Kommers/service/utbildning/kontor: 320 000 kvadratmeter.
Småindustri/tillverkning/kultur: 95 000 kvadratmeter.
Total byggnadsyta: 1 400 000 kvadratmeter.
Genomsnittlig hushöjd: 4,7 våningar.
Ungefärligt antal boende: 30 000 personer.
Ungefärligt antal arbetande 3 000 – 12 000 personer.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.