Image
Ronald Rico.
Ronald Rico. Bild: RED

Stor handelsaktör ansöker om planbesked för nytt handelsområde i Piteå

Bygg/Arkitektur Rico Estate Development, RED vill etablera ett handelsområde i Norra Lomtjärn. Det framgår i ansökan om planbesked som nyligen inkommit till Piteå kommun. Ansökan är ett första steg för att kunna starta en detaljplaneprocess. En handelsutredning från 2021 visar att det finns utrymme för expansion av handeln i Piteå. Beslut fattas av samhällsbyggnadsnämnden 31 maj.
Publicerad den 18 April 2023

RED har visat intresse för det aktuella området tidigare. För att undersöka handelns utvecklingsmöjligheter, hur befintlig handel skulle kunna påverkas och hur handeln kan kopplas till utvecklingen av Piteå i stort så genomförde Handelns utredningsinstitut, HUI, en handelsutredning 2021 på uppdrag av Piteå kommun.

Den visar bland annat att det finns utrymme för mer handel inom sällansköpsvaror och livsmedel, att handel föder handel och att ett attraktivt handelsutbud inom sällanköpsvaror skapar förutsättningar för bibehållen och utveckling av fysisk handel i konkurrens med e-handel. Utredningen poängterar också att om ingenting etableras eller utvecklas kommer sannolikt Piteå att tappa från dagens nivåer.

I arbetet med att utveckla handeln och samtidigt bevara stadskärnans attraktionskraft är det viktigt att lägga fokus på kommunens handelsutbud som helhet, inte på de olika delarna. Här är dialog och samverkan med befintliga fastighetsägare och näringsidkare central.
– I arbetet med att utveckla handeln och samtidigt bevara stadskärnans attraktionskraft är det viktigt att lägga fokus på kommunens handelsutbud som helhet, inte på de olika delarna. Här är dialog och samverkan med befintliga fastighetsägare och näringsidkare central. Om den här etableringen blir av kan den både stärka vår besöksnäring och leda till att vi hämtar hem externhandel. Idag åker många till Luleå och Skellefteå för att köpa den typen av sällanköpsvaror, säger Nicklas Winblad von Walter, näringslivschef.

RED har utvecklat många externa handelsområden, bland annat i Luleå, Umeå och Sundsvall. Deras inriktning är volymbaserade sällanköpsvaror och butiker i så kallad boxform, alltså inte gallerior. De har ett stort antal kedjor inom många segment, till exempel hus och hem, trädgård, sport och fritid samt lågpriskläder och restaurangkedjor. Vilka butiker och vilket serviceutbud som kan bli aktuellt är en senare fråga, men RED strävar efter en helhetslösning som är attraktiv både för boende på orten och besökare.
– I våra dialoger med företaget har de varit tydliga att de inte vill konkurrera ut befintlig handel, utan komplettera. Det är också kommunens hållning, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

En större handelsetablering ligger i linje med Piteå kommuns strävan efter en bättre balans mellan olika branscher, inte minst i tider när stora industrietableringar är på gång i regionen. Det är en förutsättning för fortsatt utveckling av näringslivet i Piteå som helhet.
– Vi jobbar hårt för att utveckla tjänstesektorn, besöksnäringen, handel samt kulturella och kreativa näringar – de leder till olika typer av arbetstillfällen för olika kompetenser. Handeln är dessutom bra på att skapa fler instegsjobb och sänka tröskeln till arbetslivet, vilket är bra utifrån ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv, säger Nicklas Winblad von Walter.

Det aktuella området Norra Lomtjärn ligger parallellt med E4, mellan Norra Ringen och Sundsgatan – ett område som är utpekat som verksamhetsområde i befintlig översiktsplan.
– Vi vill utveckla Piteå i alla riktningar med både boende, verksamheter och annat. Vi har Strömnäsbacken och Pitholmshöjden i öst, Sörfjärden och en förändrad Lillbrogatan i centrala stan, Nördfjärden i norr och den fördjupade översiktsplanen för Öjebyn ska snart ut på samråd. Det känns naturligt att också fundera på hur vi kan nyttja detta område som kan ge känslan att vi bygger ihop staden med Öjebyn. Nu ska frågan behandlas politiskt innan vi kan säga något mer, säger Patric Lundström.

Den 31 maj tar samhällsbyggnadsnämnden beslut om planbesked. Blir det ett positivt beslut kan detaljplaneprocessen inledas. När arbetet sedan vunnit laga kraft kan byggfasen påbörjas.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige