Image

SOU-utredning positiv till OPS-lösningar

Sverige På onsdagen överlämnades betänkandet ”Finansiering av infrastruktur med privat kapital?” till finansminister Magdalena Andersson. Kommittén menar att det finns effektivitetsvinster i att låta privat kapital finansiera statlig transportinfrastruktur i form av offentlig -privat samverkan (OPS).
Publicerad den 2 Mars 2017

Kommittén om finansiering av offentliga infrastrukturinvesteringar via skatter, avgifter och privat kapital förordar ett svenskt försöksprogram.

Kommittén bedömer att det finns effektivitetsvinster att hämta hem genom att involvera privat kapital i finansieringen av investeringar i transportinfrastruktur i form av OPS.

Kommittén förordar därför att det genomförs ett försöksprogram med OPS för minst tre större väg- eller järnvägsprojekt. I ett första steg bör en särskild funktion med hög expertkompetens inrättas med uppgift att utifrån forskningsresultat och internationella erfarenheter på bästa sätt
förbereda och identifiera lämpliga OPS-projekt i Sverige.

Kommittén skriver: ”Försöksprogrammet bör utvärderas kontinuerligt. Alla investeringar i transportinfrastruktur måste i slutändan betalas via offentliga medel eller via brukaravgifter. OPS utan brukaravgifter innebär endast att statliga utgifter i budgeten skjuts framåt i tiden. OPS-projekt bör därför motiveras av ökad samhällsekonomisk effektivitet och inte av hur investeringen bokförs på statens budget.

Finansieringskostnaden för ett privat OPS-bolag kan inte direkt jämföras med svenska statens finansieringskostnad. Kostnaden måste ses i samband med att OPS-bolagets ägare och långivare bär risker som statliga långivare inte bär. Riskfördelningen mellan staten och ett OPS-bolag kan, rätt utformad, också ge upphov till gynnsamma ekonomiska drivkrafter.

För att de potentiella effektivitetsvinster som bedöms finnas med OPS ska vara möjliga att uppnå ställs höga krav på statens organisation samt beställar- och förhandlingskompetens.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige