Image
En ny prognos från data- och analysföretaget Dun & Bradstreet visar konkursrisken i byggbranschen nu ligger på 2,32 procent, vilket är en ökning med 11,50 procent sedan december 2023. Det innebär att 1754 byggbolag förväntas gå i konkurs de kommande tolv månaderna. Jämfört med februari 2023 har konkursrisken ökat med 46,61 procent. Henrik Hargéus är affärsanalytiker på Dun & Bradstreet.
En ny prognos från data- och analysföretaget Dun & Bradstreet visar konkursrisken i byggbranschen nu ligger på 2,32 procent, vilket är en ökning med 11,50 procent sedan december 2023. Det innebär att 1754 byggbolag förväntas gå i konkurs de kommande tolv månaderna. Jämfört med februari 2023 har konkursrisken ökat med 46,61 procent. Henrik Hargéus är affärsanalytiker på Dun & Bradstreet. Bild: Dun & Bradstreet/Istock

Skräckprognosen: 1 754 byggbolag väntas gå i konkurs närmaste året

Ekonomi/Finansiering Data- och analysföretaget Dun & Bradstreets senaste prognos visar att konkursrisken i byggbranschen nu ligger på 2,32 procent, vilket är en ökning med 11,50 procent sedan december 2023. Det innebär att 1 754 byggbolag förväntas gå i konkurs de kommande tolv månaderna. Jämfört med februari 2023 har konkursrisken ökat med hela 46,61 procent.
Publicerad den 22 Mars 2024

Sedan Dun & Bradstreets senaste prognos över konkursrisken bland svenska företag i december 2023 har risken för konkurs ökat i samtliga branscher som ingår i analysen, med undantag från jordbruk, skogsbruk och fiske samt kultur, nöje och fritid.
– Vi ser nu en oroande utveckling där konkursrisken inte bara ökar i särskilt utsatta branscher, utan brett över samtliga branscher i Sverige. Det här är en tydlig indikation att lågkonjunkturen och den ekonomiska osäkerheten fortsätter att påverka näringslivet på bred front. Dessutom ser vi en bekymmersam utveckling där antalet företag som går i konkurs överstiger antalet nya företag i Sverige, vilket innebär ett krympande näringsliv, säger Henrik Hargéus, affärsanalytiker på Dun & Bradstreet.

Antalet nystartade aktiva bolag under perioden december 2023-februari 2024 uppgår till 2 364, medan antalet konkurser uppgår till 2 758 – en minskning med 394 bolag.

Prognosen om konkursrisk är baserad på uppgifter om kreditvärdighet hos svenska aktiebolag, kombinerat med historiska data om konkursrisk för olika kreditvärdighetsbetyg (AAA-C) samt nya bolag och befintliga bolag utan kreditbetyg.

Konkursrisken i byggbranschen ligger nu på 2,32 procent, vilket är en ökning med 11,50 procent sedan december 2023. Det innebär att 1 754 byggbolag förväntas gå i konkurs de kommande tolv månaderna. Jämfört med februari 2023 har konkursrisken ökat med 46,61 procent.
– Vi ser tyvärr att konkurserna fortsätter att öka varje månad inom byggbranschen. Tidigare har det huvudsakligen varit mindre företag med färre anställda som gått i konkurs, men vi ser nu en tydlig trend där även större företag inom byggsektorn drabbas, säger Henrik Hargéus.

Det kommande året väntas 3,21 procent av alla aktiebolag verksamma inom hotell och restaurang gå i konkurs, vilket motsvarar 845 företag. Sedan december 2023 har konkursrisken ökat med 12,26 procent, vilket är den största ökningen bland branscherna som ingår i analysen. Jämfört med februari 2023 har konkursrisken i branschen ökat med hela 35,46 procent.

Hotell- och restaurang är också den bransch med högst andel betalningsanmärkningar av branscherna som ingår i analysen. 10,88 procent av företagen har betalningsanmärkningar, vilket ofta är en tidig indikation på att konkursrisken ökar.
– Det är inte förvånande att konkursrisken är högst inom hotell- och restaurangbranschen. I takt med att människor får det allt tuffare med sin privatekonomi, väljer fler att dra ner på nöjesutgifter som resor och restaurangbesök. Förhoppningsvis kommer den faktiska löneutvecklingen att förbättras under årets lönerevision, vilket i sin tur kan ge fler ett ökat ekonomiskt handlingsutrymme, säger Henrik Hargéus.

Sedan prognosen i december 2023 har transport- och magasineringsbranschen gått om handeln när det gäller konkursrisk och ligger nu på tredje plats efter hotell- och restaurang samt byggverksamhet. På fjärde plats ligger handeln med en konkursrisk på 1,73 procent. vilket motsvarar 1 486 företag.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

I spåkulan: Så blir transaktionsmarknaden 2025

Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige