Image
Byggprojekt
Byggprojekt Bild: Istock

SCB: Näringslivet uppåt i mars 2024 – byggsektorn undantaget

Bygg/Arkitektur Produktionsvärdeindex för det totala näringslivet ökade med 0,6 procent i mars 2024 jämfört med februari 2024 i säsongrensade tal. Jämfört med mars 2023 ökade produktionen med 0,4 procent i kalenderkorrigerade tal. Produktionen inom byggsektorn minskade dock med 6,9 procent under samma period.
Publicerad den 10 Maj 2024

Produktionen inom industrisektorn ökade med 2,9 procent i mars 2024 jämfört med motsvarande period i fjol, i kalenderkorrigerade tal. Annan transportmedelsindustri var den industribransch som hade det största positiva bidraget till näringslivets utveckling. Branschen ökade med 14,8 procent i fasta priser och stod för ett bidrag på 0,1 procentenheter. Övrig maskinindustri var den industribransch som hade det största negativa bidraget till näringslivets utveckling. Branschen minskade med 15,0 procent i fasta priser och stod för ett bidrag på -0,5 procentenheter.

Produktionen inom tjänstesektorn ökade med 0,8 procent i mars 2024 jämfört med motsvarande period i fjol, i kalenderkorrigerade tal. Fastighetstjänster var den tjänstebransch som hade det största bidraget till näringslivets utveckling. Branschen ökade med 4,8 procent i fasta priser och stod för ett bidrag på 0,5 procentenheter. Handeln var den tjänstebransch som hade det största negativa bidraget till näringslivets utveckling. Branschen minskade med 7,8 procent i fasta priser och stod för ett bidrag på -1,2 procentenheter.

Produktionen inom byggsektorn minskade med 6,9 procent i mars 2024 jämfört med motsvarande period i fjol, i kalenderkorrigerade tal. I fasta priser utan kalenderkorrigering uppvisade sektorn en minskning med 12,3 procent. Byggverksamhet, som står för 9,2 procent av näringslivets totala förädlingsvärde, bidrog till näringslivets totala utveckling med -1,1 procentenheter.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: Även Oscar Properties andra rekonstruktionsansökan avslås

Juridik Idag hölls det konkursförhandling kring Oscar Properties och tingsrätten meddelar Fastighetssverige att något beslut om konkurs inte har tagits. Däremot kan Fastighetssverige berätta att även bolagets andra ansökan om rekonstruktion har avvisats av tingsrätten, på liknande grunder som den första ansökan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige