Image
Robert Boije.
Robert Boije. Bild: SBAB

SBAB vill se fem räntesäkningar från Riksbanken i år

Ekonomi/Finansiering Statliga bolånejätten SBAB anser att inflationsmålet i praktiken är uppnått och att Riksbanken kan inleda med en första räntesänkning i maj, följt av ytterligare fyra till under innevarande år.
Publicerad den 21 Mars 2024

Samtliga räntesänkningar skulle vara på 0,25 procentenheter. SBAB tycker också att Riksbanken inte bör vänta på ECB för att våga sänka räntan.

– Inhemska faktorer i form av ökande arbetslöshet och – relativt omvärlden – måttliga löneökningar och mer räntekänslig ekonomi, bör väga tyngre än oron för kronkursen sett till frågan om Riksbanken kan sänka räntan före ECB eller inte, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Om Riksbanken agerar i linje med SBAB:s önskemål, och sänker styrräntan med totalt 1,25 procentenheter under 2024, kommer det leda till en sänkning av den rörliga genomsnittliga bolåneräntan till under 4 procent till januari nästa år.

På två års sikt väntas motsvarande ränta vara nere i ungefär 3,3 procent.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Södra Änggården förvandlas från industriområde till bostadsområde

Bygg/Arkitektur Södra Änggården är en ny, stor stadsdel i Göteborg som utvecklas just nu. Sex olika byggaktörer är involverade i projektet, ett projekt som hålls ihop av Development Partner. För vd Marcus Jonsson, som varit involverad sedan 2017, har det varit en resa genom pandemi, lågkonjunktur och byggkris.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige