Image

Så reagerar branschen på investeringsstödet

Sverige Fastighetsägarna är negativa – Sabo och Hyresgästföreningen är positiva.
Publicerad den 30 September 2016
Reinhold Lennebo. Bild: Fastighetsägarna
Reinhold Lennebo. Marie Linder. Bild: Hyresgästföreningen
Marie Linder. Anders Nordstrand Bild: Sabo
Anders Nordstrand

Fastighetsägarnas Reinhold Lennebo:
– Regeringen säger sig vilja hjälpa dem som står längst från bostadsmarknaden. Det gör man inte genom att ge pengar till byggbolag utan genom att få bostadsmarknaden att fungera bättre, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.
Investeringsstöd har dömts ut som en ineffektiv åtgärd av såväl bygg- och fastighetsbranschen som bostadspolitiska experter.
– Att EU-kommissionen så länge varit tveksam till förslaget är förståeligt. De statliga subventionerna utgör en tröskel för en väl fungerande marknad där olika aktörer kan verka på lika villkor, säger Reinhold Lennebo och fortsätter.
– Det är tydligt att regeringen saknar en plan för hur man ska skapa en fungerande bostadsmarknad. Det som behövs nu är en idé om hur man skapar förutsättningar för att öka rörligheten på bostadsmarknaden, att befintliga bostäder utnyttjas mer effektivt och ger trygghet även för resurssvaga hushåll, säger Reinhold Lennebo.
Införandet av investeringsstöd kombineras också med politiskt satta maxtak för hyror.
– Att hyror numera sätts genom politiska beslut innebär att regeringen devalverar hyresrätten som boendeform. På sikt riskerar färre aktörer vilja bygga och investera i hyresbostäder, säger Reinhold Lennebo.

Sabos Anders Nordstrand:
– Det permanenta stöd som gäller från den 1 januari kan göra det möjligt för fastighetsägare att få ihop den ekonomiska kalkylen för bostadsbyggen på orter där det idag inte är ekonomiskt möjligt, säger Anders Nordstrand, vd för Sabo.
Regeringen presenterade idag två förordningar i syfte att stimulera byggandet av hyresrätter och studentbostäder. Den viktigaste förordningen handlar om ett permanent investeringsstöd.
– Vår bedömning är att det permanenta stödet kommer leda till ökat bostadsbyggande och det är bra att det är kopplat till ett tak för vilka hyror som får tas ut. På så sätt hålls byggkostnaderna nere, stöd till nyproduktion riskerar annars att gå rakt i byggarnas fickor, säger Anders Nordstrand.

Hyresgästföreningens Marie Linder:
- Dagens bostadsbrist är ett stort problem för både individer, arbetsmarknaden och samhället i stort. Den dämpar både tillväxt, människors utveckling och vår gemensamma välfärd. Människor har idag svårt att flytta till arbete och studier och det behövs satsningar för att bryta bostadsbristen, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
- Även om det byggs mer nu än på många år så är det som byggs alldeles för dyrt för människor med normalinkomster. Och vi vet av ett flertal utredningar senaste åren att hyresrätten har svårt att konkurrera, inte minst på grund av den ekonomiska obalans som råder mellan olika boendeformer. Därför är det bra att investeringsstödet nu äntligen kommer på plats.
- Det framåtsyftande stödet kommer att få positiv effekt. Det kan bidra till att öka byggtakten, hålla nere hyresnivåerna i nyproduktionen och ge fler människor möjligheten att skapa sig ett hem för sig och sin familj var de än bor i landet, säger Marie Linder.
- Särskilt intressant kan stödet bli för de kommuner som har bostadsbrist men där kostnaderna för att bygga hyresrätter överstiger marknadsvärdet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tronskifte i Nivika

Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige