Image
Johanna Frelin.
Johanna Frelin. Bild: Evelina Carborn

Riksbyggen bildar nytt fastighetsbolag

Bolag Riksbyggens målsättning är att öka antalet bostäder i pågående produktion till 5 000 bostäder per år och lägger huvuddelen av sitt fastighetsbestånd i ett nytt fastighetsbolag. Fastighetsbeståndet består av cirka 5 000 hyresrätter.
Publicerad den 21 September 2020

– Det behöver byggas fler bostäder i Sverige än vad som görs idag och Riksbyggen vill bidra genom en ökad byggtakt och där hållbarhet finns med i alla led. Bolagiseringen av vårt fastighetsbestånd är en offensiv plan där vi kan vi dra nytta av de övervärden som finns i vår portfölj och på sikt öppna upp för att ta in institutionella ägare i det nya fastighetsbolaget när tiden är mogen för detta, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Vid årsskiftet hade Riksbyggen 4 163 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre.
– Vi vill kunna hålla en uthålligt och långsiktig byggtakt med pågående produktion på cirka 5 000 bostäder per år med olika upplåtelseformer, säger Johanna Frelin.

Carl-Johan Hansson, chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen, har uppdraget att formera det nya fastighetsbolaget.
– Med stora kassaflöden redan från början och kontinuerliga investeringsmöjligheter i nyproducerade hyresrätter förväntas det nya fastighetsbolaget att bli mycket attraktivt för institutionella investerare, säger Carl-Johan Hansson.

Projektutvecklingen av hyresrätterna kommer att ske i Riksbyggens affärsområde Bostad.

Riksbyggen har anlitat KPMG som finansiell rådgivare och DLA Piper som juridisk rådgivare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

KPMG på Branschguiden

Bygg- och fastighetsmarknaden är i förändring. Utvecklingen aktualiserar nya frågeställningar. Utifrån vår erfarenhet som revisorer och rådgivare till branschen bidrar vi till att utveckla våra kunders affärer. Vår styrka är vårt nätverk av svenska och internationella specialister inom bygg- och fastighetsbranschen.

Intresset för bygg- och fastighetsmarknaderna ökar. Den historiskt höga avkastningen från fastighetsinvesteringar attraherar investerare. Marknaden internationaliseras snabbt. Riskvilligt kapital söker sig till allt fler och allt mer transparenta nationella m...

Läs mer om KPMG på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige