– Det behöver byggas fler bostäder i Sverige än vad som görs idag och Riksbyggen vill bidra genom en ökad byggtakt och där hållbarhet finns med i alla led. Bolagiseringen av vårt fastighetsbestånd är en offensiv plan där vi kan vi dra nytta av de övervärden som finns i vår portfölj och på sikt öppna upp för att ta in institutionella ägare i det nya fastighetsbolaget när tiden är mogen för detta, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.
Vid årsskiftet hade Riksbyggen 4 163 bostäder i pågående produktion, både hyres- och bostadsrätter samt kooperativa hyresrätter för äldre.
– Vi vill kunna hålla en uthålligt och långsiktig byggtakt med pågående produktion på cirka 5 000 bostäder per år med olika upplåtelseformer, säger Johanna Frelin.
Carl-Johan Hansson, chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen, har uppdraget att formera det nya fastighetsbolaget.
– Med stora kassaflöden redan från början och kontinuerliga investeringsmöjligheter i nyproducerade hyresrätter förväntas det nya fastighetsbolaget att bli mycket attraktivt för institutionella investerare, säger Carl-Johan Hansson.
Projektutvecklingen av hyresrätterna kommer att ske i Riksbyggens affärsområde Bostad.
Riksbyggen har anlitat KPMG som finansiell rådgivare och DLA Piper som juridisk rådgivare.
Bygg- och fastighetsmarknaden är i förändring. Utvecklingen aktualiserar nya frågeställningar. Utifrån vår erfarenhet som revisorer och rådgivare till branschen bidrar vi till att utveckla våra kunders affärer. Vår styrka är vårt nätverk av svenska och internationella specialister inom bygg- och fastighetsbranschen.
Intresset för bygg- och fastighetsmarknaderna ökar. Den historiskt höga avkastningen från fastighetsinvesteringar attraherar investerare. Marknaden internationaliseras snabbt. Riskvilligt kapital söker sig till allt fler och allt mer transparenta nationella m...
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.