Image
Region Uppsala kräver Tobin Properties på 77 miljoner kronor.
Region Uppsala kräver Tobin Properties på 77 miljoner kronor. Bild: Istock

Region Uppsala kräver Tobin Properties på 77 miljoner kronor

Juridik Region Uppsala kräver Klövern-ägda Tobin Properties på nästan 77 miljoner kronor i skadestånd för avtalsbrott, enligt Dagens Juridik.
Publicerad den 8 April 2020

Enligt stämningsansökan, som Dagens Juridik hänvisar till, är bakgrunden ett avtalsbrott då Tobin Properties inte slutfört ett förvärv av fastigheter i Uppsala.

Avtalet ingicks den 30 december 2016 och tillträdesdagen till tre fastigheter skulle ha skett den 1 juli 2017. Tillträdesdagen sköts fram till den 1 november 2017.

Dagen innan tillträdesdagen meddelade Tobin Properties att de inte avsåg att tillträda fastigheterna eller betala den avtalade köpeskillingen, enligt stämningsansökan.

Tobin Properties hade då redan betalat 17,5 miljoner kronor i handpenning för de tre fastigheterna.

I överlåtelseavtalet framgår det, enligt stämningsansökan, att Region Uppsala har rätt till en ersättning för den skada som uppstår vid hävning och att den ska uppgå till minst handpenningen och därför behöll Region Uppsala denna.

Parterna har därefter fört en dialog om att eventuellt fullfölja affären med nya finansieringsförslag av fastigheterna. De kunde dock inte komma överens och dialogen avslutades under våren 2018.

Två av dessa tre fastigheter såldes sedan vidare till nya köpare. Det aktuella skadeståndskravet rör därmed endast en av fastigheterna, enligt Dagens Juridik.

Region Uppsala menar att köpeskillingen som den nye köparen var 92 miljoner kronor lägre än den som Tobin Properties och Region Uppsala kommit överens om.

Vidare har Region Uppsala orsakats skada genom löpande kostnader för fastigheterna mellan perioden november 2017 till oktober 2019 om totalt 4 miljoner kronor. Minus hyresintäkter uppgick den skadan till drygt 1,5 miljoner kronor.

Skadeståndskravet uppgår totalt till drygt 92 miljoner kronor. Region Uppsala drar av handpenningen på detta belopp och skadeståndsbeloppet uppgår då till cirka 77 miljoner kronor, skriver Dagens Juridik.

Klövern köpte ut Tobin Properties från börsen förra året.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Obos Nya Hem-vd:n vill se sänkta trösklar till ägt boende

Bostäder Det är ingen nyhet att exempelvis lärare, poliser och brandmän har svårt att efterfråga nybyggda bostadsrätter på många håll i landet. Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem, menar att de som får samhället att fungera också borde har råd med en egen bostad. – Det här är en jätteviktig fråga, speciellt nu när det är tuffa tider. Något måste göras så att fler kan ta sig in på den ägda bostadsmarknaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige