Image
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Bild: Anthon Näsström

Regeringen avsätter pengar till bostadsbyggande

Ekonomi/Finansiering I budgetpropositionen föreslår regeringen att 140 miljoner kronor avsätts till bostadsprojekt i norra Sverige under 2025. För att underlätta bostadsbyggande i etablerings- och omställningskommuner i hela landet vill regeringen också sänka kreditgarantiavgifterna.
Publicerad den 18 September 2024

Inflyttningen till de expanderande kommunerna i Norrbottens och Västerbottens län ökar deras behov av bostäder.

– Den gröna omställningen och nyindustrialiseringen i norra Sverige medför stora utmaningar att ordna bostäder till alla nyinflyttade. För att stödja industriomställningen föreslår regeringen att 1,53 miljarder kronor avsätts åren 2025–2028 för att underlätta bostadsbyggandet i norra Sverige. Medlen ska fungera som en katalysator för bostadsbyggandet i de berörda kommunerna, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Stora investeringar och företagsetableringar på orter som under en längre tid haft en låg eller stagnerande befolkningstillväxt innebär stora utmaningar för samhällsbyggandet, inte minst när det gäller etablerings- och omställningskommuner, att få fram nya bostäder. Regeringen föreslår i budgetpropositionen att 10 miljoner kronor avsätts till kreditgarantiavgifter i hela landet under 2025.

– För att underlätta bostadsbyggande sänker även regeringen kreditgarantiavgifterna i etablerings- och omställningskommuner. En kreditgaranti skyddar långivare mot kreditförluster samtidigt som den underlättar för byggaktörer genom att minska behovet av egen kapitalinsats eller topplån. Förslaget gäller alla etablerings- och omställningskommuner oavsett var i Sverige de ligger, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget om subventionerade kreditgarantiavgifter innebär statsstöd och kan komma att behöva anmälas till EU-kommissionen för godkännande innan det genomförs.

Regeringen avser att föreslå detta i budgetpropositionen för 2025. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Vi tror på en stark realhyresutveckling"

Bolag SBB:s dotterbolag Sveafastigheter är på väg mot börsen och blir därmed det största börsnoterade svenska bostadsbolaget. Sveafastigheters vd Erik Hävermark berättar för Fastighetssverige vad de vill uppnå genom noteringen, om börsklimatet och tajmingen för noteringen, tillväxtplanerna för bolaget och varför Sveafastigheter inte kommer att delas ut till aktieägarna i SBB.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige