Frågor om hållbar stadsutveckling är komplexa och långsiktiga det är därför viktigt att arbeta brett och långsiktigt tillsammans. I uppdraget ingår även att varje år lista ett antal konkreta åtgärder som myndigheterna ska göra tillsammans.
I Strategi för levande städer finns fem målområden utpekade. De handlar om hållbara transporter, bättre luftkvalitet och hälsa, grönska, arkitektur och gestaltad livsmiljö samt integration. Under året kommer Rådet för hållbara städer att fördjupa arbetet under de fem målområdena.
Tre etappmål finns uppsatta under målområdena. Här är några exempel på gemensamma åtgärder som myndigheterna avser genomföra under 2019:
# Gemensam vägledning och exempelsamling till stöd för ökad gång-, cykel- och kollektivtrafik
# Konferens om ny metod för planering för ekosystemtjänster inklusive mötesplats för de som får ekonomiskt stöd från Boverket för att arbeta med stadsgrönska
# Kunskapsspridning till bred målgrupp genom utställning ekosystemtjänster ArkDes
# Metoder för kartläggning och uppföljning av förutsättningar för ekosystemtjänster
# Vägledning naturbaserade lösningar.
Rådet för hållbara städer
Rådet för hållbara städer ska bidra till en långsiktigt hållbar utveckling av städer samt fungera som ett nationellt forum för genomförande av politiken för hållbar stadsutveckling. Rådet ska även ta tillvara erfarenheter och kunskap inom hållbar stadsutveckling, föra dialog, samverka och involvera aktörer på nationell, regional och lokal nivå. På så sätt skapas möjligheter att utveckla nya samarbetsformer mellan myndigheter, regioner, kommuner, näringslivet och civilsamhället.
Rådet för hållbara städer utgörs av myndighetschefer för elva myndigheter, SKL samt representant från länsstyrelserna som ska arbeta tillsammans inom ramen för sina ordinarie uppdrag kring frågor om hållbar stadsutveckling. Uppdraget som Rådet för hållbara städer har är att ta ett helhetsgrepp om hur staden kan och bör utvecklas för att bli socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar. Ramverket i Rådet för hållbara städers arbete utgörs av mål 11 i FN:s hållbarhetsmål Agenda 2030 medan Strategi för levande städer – politik för en hållbar stadsutveckling och Politik för gestaltad livsmiljö är utgångspunkterna.
– Vid det gemensamma problemlösningsbordet behövs såväl samarbete mellan de i Rådet ingående myndigheterna som samarbete med kommuner, näringsliv, civilsamhälle och akademi med flera, säger Helena Bjarnegård, Sveriges riksarkitekt och ordförande i Rådet för hållbara städer.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.