Pålarna är förankrade en rejäl bit i marken, mellan 60 och 80 meter djupt. Förutom Göteborgsleran har så kallad friktionsjord samt bohusgranit väntat i marken. Varje vecka har cirka 1-2 stycken pålar platsgjutits och cirka 4-6 stycken i månaden. Hur många som har hunnits med har mycket berott på den totala längden av varje specifik påle och inborrningsdjupet i berget. Maskinen som har borrat för pålarna har fått namnet Starka Karla och väger hela 250 ton.
Tornets pålning är unik i Sverige. Bland annat har pålningen inneburit svenskt rekord för dimensioner i husbygge då varje påle är hela två meter i diameter och varje påle ska enskilt kunna bära en last på 4 500 ton. Den påle som går djupast i marken är påle nummer 34 som går hela 75,12 meter ner i marken.
– Huset är inte bara 245 meter högt utan det är faktiskt nästan 80 meter under oss också. Det är något som vi hela tiden måste påpeka, säger Magnus Eckert, produktionschef för Karlatornets grundläggning.
Nu fortskrider arbetet med schaktning och spontning för att i början av nästa år kunna gjuta bottenplattan.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.