Image
Bild: Semrén

Pagoden och Kuggen prisade

Event Per och Alma Olssons pris för bästa byggnad, som delats ut varje år sedan 1965, delas i år ut till två vinnare – en av dessa är Semrén & Månsson och Bygg Göta för kontorshuset Pagoden. Det är arkitektbyråns tredje vinst under 2000-talet. Den andra byggnaden är Kuggen på Lindholmen, signerad Wingårdh.
Publicerad den 18 December 2012
Bild: Semrén
Bild: Aspelin Ramm
Pagoden. Bilder: Semrén & Månsson. Bild: Semrén
Pagoden. Bilder: Semrén & Månsson.

- Att vi på Semrén & Månsson än en gång belönas med ett av de allra finaste regionala priserna gör oss både glada och stolta. För oss är det ett tydligt bevis på att vår filosofi – att vara den heltänkande arkitekten – lönar sig, säger Magnus Månsson, arkitekt och adjungerad professor i arkitektur.
Att bygga om Pagoden, ett k-märkt tobakslager, till moderna kontorslokaler på totalt 12 000 kvadratmeter innebar stora utmaningar för byggherren Bygg Göta och Semrén & Månsson.

Ett grundkrav var att få in mer ljus och samtidigt bevara husets karaktär. Lösningen blev att mura in rasterelement med glasrutor i fasaden, vilket säkrar ljusinsläpp samtidigt som de fungerar som solskydd. Det utmärkta originalteglet från originalfasaden återanvändes i den nya, vilket är bra ur hållbarhetssynpunkt, och dessutom skapades ljusgårdar som gör det möjligt för de nya hyresgästerna att uppleva husets hela volym.

Tidigare i höst nominerades Solar AB:s lokaler i Pagoden till priset Sveriges snyggaste kontor, ytterligare en intäkt på att Bygg Göta och Semrén & Månsson tillsammans skapat ett levande kontorshus av ett anrikt, men under många år outnyttjat hus.
- Liksom våra tidigare vinster under 2000-talet, Hotell Avalon och studentbostäderna på Kronhusgatan, var det här ett utmanande projekt, men resultatet blev lyckat, vilket Per och Alma Olssons pris är ett hedrande bevis på, avslutar Magnus Månsson.
Vinsten delas med Kuggen på Lindholmen, ett projekt signerat Chalmers Fastigheter och Wingårdh arkitekter.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige