Halmstad kommun har, utan att annonsera ut upphandlingen, skrivit kontrakt med ett byggbolag om projektering, utförande och överlämnande av Halmstad Arena.
Kontraktets värde var, när kontraktet skrevs 2007, på drygt 347 miljoner kronor.
- Eftersom upphandlingen inte har annonserats kommer skattebetalarna aldrig att få veta om deras pengar har använts på det mest effektiva sättet när arenan byggdes. Upphandlingsreglerna syftar till att säkerställa att offentliga medel används effektivt och det är ledsamt att konstatera att så stora kontrakt fördelats i strid med regelverket, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Konkurrensverket bedömer att det inte fanns några undantag i upphandlingsreglerna som kunde användas för Halmstad kommun.
Byggkontraktet skulle ha upphandlats i konkurrens och genomförts efter annonsering inom EU. Halmstad kommun har brutit mot upphandlingslagstiftningen. Kommunen har därmed gjort sig skyldig till en otillåten direktupphandling.
En kartläggning av offentliga upphandlingar av byggentreprenader genomförs nu hos Konkurrensverket. Beslutet om Halmstad arena är ett utflöde av denna kartläggning som kommer att fortsätta under resten av 2010. Målet med kartläggningen är att öka kunskapen och samsynen om offentlig upphandling inom byggentreprenadområdet. Resultaten och lärdomarna av kartläggningen och tillsynen kommer att sammanställas i en rapport.
Sedan i somras har lagstiftningen för offentliga upphandlingar skärpts. I fortsättningen riskerar de kommuner, landsting eller statliga myndigheter som gör otillåtna direktupphandlingar böter på upp till 10 miljoner kronor.
- Den skärpta lagstiftningen är ju inte tillämplig i detta fall, men kommer framöver förhoppningsvis att förmå fler kommuner och myndigheter att följa reglerna på upphandlingsområdet. Det är bra. Det är viktigt att skattepengar används effektivt och att alla som vill får chans att lämna anbud, säger Dan Sjöblom.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.