Image

Nytt förslag till amorteringskrav

Juridik Finansinspektionen skickar nu återigen ut ett förslag om amorteringskrav på remiss. Förslaget innebär att nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procent av bostadens värde. Amorteringskravet ska gälla för nya lån som ges med en bostad som säkerhet, från och med den 1 juni 2016.
Publicerad den 21 December 2015
Erik Thedéen. Bild: Finansinspektionen
Erik Thedéen.

- Amorteringskravet behövs för att dämpa riskerna kopplade till hushållens skulder och kan bidra till en lugnare utveckling på bostadsmarknaden. Förslaget innehåller undantag för nyproduktion, men är på det stora hela i linje med det förslag FI presenterade i mars, säger Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.

Förslaget innebär att nya bolån, om lånet är större än 70 procent av bostadens värde, ska amorteras ned med minst två procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Om belåningsgraden understiger 70 procent ska lånet amorteras ned med minst en procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.

Amortering ska bara ske av nya bolån, det vill säga lån som tas efter att reglerna börjat gälla. Ett befintligt lån behöver inte amorteras. Detta gäller även om man efter att reglerna börjat gälla byter bank, förutsatt att lånet inte utökas. Omvärdering av bostaden får göras vart femte år. Amorteringskravet ska omfatta alla banker och kreditmarknadsföretag.

För att FI:s förslag ska börja gälla förutsätts att den lagändring och det bemyndigande som föreslagits av regeringen kommer att beslutas av Sveriges riksdag. Vidare förutsätts att regeringen kommer att bestämma att FI ska få fastställa detaljerna i regleringen. Eftersom ett amorteringskrav kan ha långtgående effekter för enskilda hushåll ska regleringen dessutom godkännas av regeringen innan den träder i kraft.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige