- Amorteringskravet behövs för att dämpa riskerna kopplade till hushållens skulder och kan bidra till en lugnare utveckling på bostadsmarknaden. Förslaget innehåller undantag för nyproduktion, men är på det stora hela i linje med det förslag FI presenterade i mars, säger Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen.
Förslaget innebär att nya bolån, om lånet är större än 70 procent av bostadens värde, ska amorteras ned med minst två procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Om belåningsgraden understiger 70 procent ska lånet amorteras ned med minst en procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.
Amortering ska bara ske av nya bolån, det vill säga lån som tas efter att reglerna börjat gälla. Ett befintligt lån behöver inte amorteras. Detta gäller även om man efter att reglerna börjat gälla byter bank, förutsatt att lånet inte utökas. Omvärdering av bostaden får göras vart femte år. Amorteringskravet ska omfatta alla banker och kreditmarknadsföretag.
För att FI:s förslag ska börja gälla förutsätts att den lagändring och det bemyndigande som föreslagits av regeringen kommer att beslutas av Sveriges riksdag. Vidare förutsätts att regeringen kommer att bestämma att FI ska få fastställa detaljerna i regleringen. Eftersom ett amorteringskrav kan ha långtgående effekter för enskilda hushåll ska regleringen dessutom godkännas av regeringen innan den träder i kraft.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.