Image

Nya strategiska mål för NCC

Bolag NCC presenterade på sin kapitalmarknadsdag i går strategiska mål för perioden 2016-2020.
Publicerad den 26 November 2015

Följande mål har satts upp för koncernen (exklusive NCC Housing):

# Uppnå en rörelsemarginal på minst 4 procent under strategiperioden.
# 5 procent genomsnittlig årlig omsättningstillväxt under strategiperioden.
# Årlig avkastning på eget kapital efter skatt om minst 20 procent.
# Nettolåneskuld mindre än 2,5 gånger EBITDA.
# Soliditet på minst 20 procent.
# Halvering av olycksfallsfrekvensen till 2020 (jämfört med utfall 2015).
# Halvering av NCC:s koldioxidutsläpp till 2020 (jämfört med utfall 2015).

– Vi ser att renodlade specialiserade bolag har större möjligheter till tillväxt och lönsamhet. Med vår nya specialiserade nordiska organisation blir vi effektivare och ökar lönsamheten. Samtidigt räknar vi med att växa genom att satsa på segment med tillväxtpotential så som stora infrastrukturprojekt och renovering. Genom att lyckas med detta skapar vi förutsättningar för att investera i ytterligare tillväxt, exempelvis genom förvärv, säger Peter Wågström, koncernchef på NCC.

Utdelningspolicy: minst 40 procent av årets resultat efter skatt ska delas ut till aktieägarna.

För de tre affärerna och affärsområdena gäller följande finansiella mål:
• Industri (NCC Industry): Rörelsemarginal på minst 4 procent och genomsnittlig årlig avkastning på sysselsatt kapital på minst 10 procent under strategiperioden
• Bygg och anläggning (NCC Building och NCC Infrastructure): Rörelsemarginal på minst 3,5 procent per år
• Utveckling (NCC Property Development): Rörelsemarginal på minst 10 procent och genomsnittlig årlig avkastning på sysselsatt kapital på minst 10 procent under strategiperioden.

Utgångspunkten för den nya strategin är NCC:s vision om att förnya vår bransch och erbjuda de bästa hållbara lösningarna. NCC har identifierat fem megatrender som kommer att förändra bygg- och fastighetsbranschen: urbanisering, globalisering, hållbarhet, konkurrens om de bästa talangerna och nya teknologier. Dessa trender öppnar för möjligheter inom såväl lönsamhet som tillväxt.

NCC:s avsikt är att realisera denna potential baserat på en vidareutveckling av våra nuvarande styrkor, där bred geografisk förankring, god kompetens inom de förväntade tillväxtsegmenten på hus- och anläggningsmarknaden samt stark position nära kund i värdekedjan, är till NCC:s fördel.

De nödvändiga strategiska initiativen för att nå ambitionsnivån sammanfattas i tre ”Must Win Battles” (MWB).

• Operational excellence: NCC ökar fokus på kompetensförstärkning för att stärka NCC:s position nära kund, effektiviserade arbetssätt och processer enligt LEAN-principer samt förbättrat stöd för ett digitaliserat informationsflöde.

• Market Excellence: NCC ser en stor potential i att växa inom anläggnings- och renoveringssegmenten, genom att sälja hållbara livscykelerbjudanden och genom att agera tidigt i marknaden med införsäljning av lösningar.

• Investment Initiatives: Givet att NCC genom den nya strategin ökar lönsamheten och tillväxten, skapas ett investeringsutrymme för tillväxt genom investeringar i till exempel företagsförvärv, OPS-projekt och projektutveckling.

I syfte att öka förutsättningarna för lönsam tillväxt inför NCC, som tidigare presenterats, en ny nordisk organisation från årsskiftet. Kostnaderna för omorganisationen bedöms uppgå till 200 miljoner kronor, varav cirka 100 miljoner kronor bedöms belasta NCC:s resultat i det fjärde kvartalet 2015 och resterande belopp löpande under 2016. Omorganisationen medför kostnadsbesparingar om cirka 200 miljoner kronor per år men ska framför allt bidra till ökad omsättning och lönsamhet under strategiperioden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Ny miljard på kontot – här vill SLP förvärva

Bolag SLP laddar på för nya förvärv. Efter nyemissionen berättar vd Tommy Åstrand var och vilken typ av fastigheter man ska investera den nya miljarden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige