Image

Ny konsultstandard lanserad på Expo Real

Expo Real En ny standard för rådgivare inom fastighetstransaktioner och uthyrning lanserades på Expo Real. Catella är ett av de bolag som uttalar sig om att de ska följa den.
Publicerad den 7 Oktober 2011
Agneta Jacobsson. Bild: DTZ. Bild: DTZ
Agneta Jacobsson. Bild: DTZ. Johan Ericsson. Bild: Catella. Bild: Catella
Johan Ericsson. Bild: Catella.

Den nya standarden är den första som ger internationella riktlinjer för alla RICS-medlemmar, verksamma som rådgivare inom fastighetstransaktioner och uthyrning.

Etiska regler, beställarskydd och dokumenterad kunskap är centrala faktorer i den nya standarden.

Internationellt är det i dag stora skillnader i de regler och licenser som styr rådgivare inom transaktioner och uthyrning. I takt med att globaliseringen av fastighetsbranschen, där många är verksamma inom internationella transaktioner och uthyrning, har RICS sett behovet av den globala standard som RICS nu lanserat.

Syftet är att standarden skall säkerhetställa att kunderna får objektiva och transparenta råd från de RICS-medlemmar som är verksamma inom området. Standarderna innehåller även krav på integritet, kompetens, utmärkt service och skydd för kundernas intressen.

Den nya standarden har redan fått ett internationellt erkännande. Nyligen antog “Agency Authority of the Hong Kong Government” standarden. Vidare har företag som Colliers Asia Pacific och Catella uttalat att de skall följa den.

- Eftersom fastighetstransaktioner i de flesta delar av världen involverar rådgivare, är det viktigt med ett internationellt godtagbart ramverk som visar bästa praxis. Effektiva internationella marknader kräver ökat förtroende och transparens. RICS standard för rådgivare inom transaktioner och uthyrning bidrar till just detta och visar bl a hur intressekonflikter ska undvikas, säger Agneta Jacobsson, ordförande RICS Sverige och vd för DTZ i Sverige.

De globala reglerna är tydliga och genomförbara och tillåter tillräcklig flexibilitet så att lokala bestämmelser och krav kan tillgodoses. Om en transaktion slutar i en rättslig tvist så kan bevis på att dessa standarder följts hjälpa för att reducera affärsrisken.

- Med över 200 anställda i Tyskland, Frankrike, Spanien, Sverige, Danmark, Norge, Finland och Baltikum och variationer i nationell lagstiftning, uppskattar vi RICS nya standard, innehållande gemensamma internationella etiska regler och värderingar. Denna standard kompletterar och förstärker de lokala etiska och lagliga reglerna, säger Johan Ericsson, CEO på Catella.

FAKTA/ RICS
The Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) är värdens ledande auktorisation när de kommer till professionella standarder inom fastighetsbranschen och byggsektorn. RICS har 100 000 medlemmar spridda över hela värden i över 140 länder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige